Fotogalleri jackor med raglanärm i olika stil

Samma mönster kan användas till att sy helt olika jackor. De färdiga plaggen ser helt olika ut. Det är ingen risk att någon tror att du klär dig i kopior, vilket kan vara värt att veta eftersom en del mönster kommer att passa bättre än andra på din kropp. I det här exemplet har vi använt raglanmönstret för kvinnor. ‘

Jackorna är sydda till en person som sitter lätt framåtböjd i rullstolen för att få bättre balans. Vi har därför använt mönstret till ett bakstycke med böjd rygglinje. Mönstret till raglanjacka för kvinnor har också inprovningar över axelpartiet som skapar en rundad axelprofil.

Formell jacka i ylle fodrad med råsiden.Här ser du den första versionen av jackan. Denna är tänkt för mer formella tillfällen och vi har därför använt ett mycket tjockt tyg mestadels bestående av ylle. Jackan är helfodrad med ett svart råsidentyg. Den tjocka ullblandningen i yttertyget kombinerad med fodrets råsidentyg gör att jackan är varm och vindtät samtidigt som den inte är särskilt tjock och bylsig.

Framstycket av mönstret är förlängt på bredden så de två delarna överlappar varandra mitt fram. Det knäpps med hakar gömda under den överlappande delen. Ett bälte från Tommy Hilfiger avslutar elegansen. Tyngden i bältets tjocka läder och metalldetaljer håller in jackans något styva tyg.

Collage med bilder av den svarta jackan.

I collaget ovan kan du se hur jackan ser ut bakifrån. Du ser tydligt hur bakstycket är rundat och hur raglanärmarnas sömmar går från halslinningen i vinkel ner mot ärmens undersida. Kragen är sydd med en högre profil bak. Den är förstärkt genom att fliselin är struket på insidan av det yttre av kragens två tygstycken. På detaljbilden av jackans sida ser du de två inprovningarna som sys i bakstyckets sidor vid midjehöjd. Dessa finns bara i bakstycken med böjd rygglinje.

Samma mönster kan användas till jackor av helt annan typ.

Collage med bilder av färgglad vardagsjacka i bomull och foder i fleece.

Ovan ser du en vardagsjacka med personlig stil. Yttertyget är ett tjockt bomullstyg med tryck, den sorts tyg som annars ofta används till väskor, gardiner eller annat. Jackan är fordrad med svart fleece som gör den riktigt varm utan att den blir tung att bära. Ärmarna har svarta ribbstickade muddar och kragen är sydd i samma sorts ribbstickat tyg. Framstyckena hålls ihop av en svart tvåvägsdragkedja. En tvåvägsdragkedja har den fördelen att den kan dras upp något nerifrån för att ge mer utrymme för höfterna.

Vi valde svart foder och svarta detaljer för att tona ner bomullstygets färgglada mönster. Eftersom jackan är en vardagsjacka behöver den tåla både smuts och regn. Vi fixade det med impregneringsspray vilket du kan köpa på affärer som för fritidskläder. Samtidigt köpte vi också specialtvättmedel för att slippa göra om impregneringen direkt.

Impregnering är enkelt, följ bara instruktionerna. Är du orolig att den ska påverka färg eller kvalitet hos tyget, testa först på en liten stuvbit.

Fotograf Inger Bladh

Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.