Skjortor/toppar med högre nacke

OBS! Läs “VIKTIGT att läsa innan du anpassar skjortor/toppar” för att se vilken typ av anpassning som passar dig bäst. Märk också att den här anpassningen kan användas för andra toppar med krage eller huva än bara skjortor.

Du behöver en skjorta eller annan top med krage eller huva (i något stor passform), en bit billigt bomullstyg till mönsterbit och tyg i matchande färg för själva anpassningen (fig. 1).

Skjorta sedd från fram- och baksida

 

Märk och klipp ut den inre delen av skjortans ok från bakstycket. Använd sömmarna som guide och lämna 1 cm sömsmån på innersidan. Klipp försiktigt. Du ska använda den urklippta delen som mall för ditt mönster  (fig. 2 and 3).

Märk och klipp ut den inre ok-delen med 1 cm sömsmån från bakstycket

Försiktigt utklippt ok-del och skjorta med urklippning

 

Klipp itu den utklippta ok-delen i två halvor. Placera den ena av dessa på bomullstyget och dra en ny del genom att lägga till 1 cm på topp, botten och sidan av den urklippta delen. Du ska inte lägga till något till mittkanten (centerkanten) av biten  (fig. 4 and 5).

Klipp itu ok-delen

 

Lägg en av delarna på ett bomullstyg och märk ut ny form genom att lägga till 1 cm på topp, botten och sidan av delen – inte till centerkanten

 

Använd en linjal och märk ut en punkt cirka 2 cm upp från skulderbladets placering och en annan punkt cirka 3 cm upp från centerkanten. Använd placeringen av skulderblad och mittpunkt på den ursprungliga utklippta delen som guide. De här måtten är en uppskattning för att passa en skjorta, storlek medium. För större storlekar kan du behöva lägga till ytterligare 0,5 till 1 cm. För mindre storlekar kan du behöva dra ifrån 0,5 cm. Se illustration nedan (fig. 6) bild I och II.

Med du ursprungliga linjerna som guide dra en märklinje längs tippen och bind ihop de utmärkta punkterna (fig. 6 bild III).

Klipp ut den markerade delen och lägg den på bomullstyg (fig. 6 bild IV och V).

Markera en ny topplinje efter de utmärkta punkterna över skulderblad och ryggens mitt. Klipp ut en ny del efter markeringen

 

Lägg till 1 cm sömsmån på top, botten och sida av den nya delen m- lägg inte till vid centerkanten. Klipp ut. Det här är din mönsterdel (fig. 7).

Lägg till 1 cm till top, botten och sidan – inte centerkanten – på delen och klipp ut

 

Lägg din mönsterdel på det tyg du valt för anpassningen. Du ska läggs centerkanten mot tygvikningen på ett dubbelvikt tyg (fig. 8 and 9).

Lägg mönsterdelen mot tygvikningen på ditt valda anpassningstyg

 

Anpassningsdelen utvikt och färdig

 

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter (fig. 10).

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter

 

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm och pressa (fig. 11).

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm och pressa

 

Om det är möjligt sy sick-sack runt tygkanterna i det utklippta hålet på skjortans bakstycke. Klipp små jack i hörnen på tygkanterna. Det skapar mer flexibilitet i skjortan när du ska sätta dit anpassningsdelen (fig. 12).

Sy sick-sack runt tygkanterna i skjortans utklippta hål och klipp små jack i hörnen

 

Börja nåla fast anpassningdelen från nederkantens mitt och arbeta dig runt det utklippta hålet till fastnålningen möts mitt på överkanten. Vik in ändarna under när du kommer till dem. Du kan behöva manipulera tygdelen något för att få den att passa (fig. 13).

Nåla fast anpassningsdelen i skjortans utklippta hål. Börja mitt på nederkanten och möt mitt på överkanten

Sy fast anpassningsdelen för hand (fig. 14).

Sy fast anpassningsdelen för hand

Färdigt exempel av skjorta med anpassning för högre nacklinje (fig. 15).

Färdigt exempel av skjorta med anpassning för högre nacklinje

 

Samma anpassning för att skapa en högre nacklinje som den ovan visade på en skjorta kan användas för att anpassa andra toppar med krage eller huva. Använd bara en skjorta med ok som vägledning för var du ska placera urklippningen. Följ sedan samma instruktioner som för skjortan ovan (fig. 16).

Anpassning gjord på huvtröja med hjälp av vägledning från en skjorta med ok för placering

 

Andra plagg som kan anpassas på samma sätt (fig. 17).

Andra plagg som kan anpassas på samma sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.