Hood top med hög, böjd nacke och huva ersatt med krage

OBS! Läs “VIKTIGT att läsa innan du anpassar skjortor/toppar” för att se vilken typ av anpassning som passar dig bäst.

Du behöver en tröja med huva /hood sweatshirt med eller utan dragkedja (i något stor passform), en bit billigt bomullstyg till mönsteret och en bit ribbstickat bomullstyg i matchande färg till kragen Det är ett ribbat elastiskt tyg som köps i tubform. Du behöver inte särskilt mycket – 25 cm bör räcka och bli över. Du behöver också Fashionfreaks mönster för ”hög ribbstickad krage”. Du hittar det under genom att klicka på länken ”kragar och ärmmudd” på sidan för mönsterdelar till raglanjacka för män (fig. 1a och 1b).

Hood sweatshirt/topp med huva sedd framifrån och bakifrån

Hood sweatshirt/topp med huva sedd framifrån och bakifrån Mönsterdel till "hög ribbstickad krage"

 

Mönster till anpassad ok-del

Sprätta bort huvan från tröjan (fig. 2)

Sprätta bort huvan från tröjan

Använd en linjal och markera ok-delens nedre kant som en rak linje tvärs över ryggstycket. Placera den ungefär halvvägs eller trekvartsvägs ner längs sömmen som fäster ärmen till tröjan. Du kan också använda en skjorta med ok som guide för placeringen (fig. 3)Markera ok-delens nedre kant ungefär halvvägs eller trekvartsvägs ner längs sömmen som fäster ärmen till tröjan

Markera var du ska klippa ut ok-delen.  Använd sömmarna runt ok-delen – ärmsömmarna och axelsömmarna – som guide och lämna 1 cm sömsmån på innersidan. Klipp försiktigt. Du ska använda den urklippta delen som mall för ditt mönster  (fig. 4 and 5).

Markera ok-delen med 1 cm sömsmån och klipp ut

Ok-del och tröja med utklippt parti

Klipp itu den utklippta ok-delen i två halvor. Placera den ena av dessa på bomullstyget och dra en ny del genom att lägga till 1 cm på botten, sidan och axelkanten av den urklippta delen. Du ska inte lägga till något till mittkanten (centerkanten) och halsringningen av biten (fig. 6 and 7).

Klipp itu den utklippta ok-delen i två halvor

Lägg en av delarna på ett bomullstyg och märk ut ny form genom att lägga till 1 cm på botten, sidan och axelkanten av delen – inte till centerkanten och halsringning

 

Använd en linjal och märk ut en punkt cirka 2 cm upp från skulderbladets placering och en annan punkt cirka 3 cm upp från centerkanten. Använd placeringen av skulderblad och mittpunkt på den ursprungliga utklippta delen som guide. De här måtten är en uppskattning för att passa en skjorta, storlek medium. För större storlekar kan du behöva lägga till ytterligare 0,5 till 1 cm. För mindre storlekar kan du behöva dra ifrån 0,5 cm. Se illustration nedan (fig. 8) bild I och II.

Med du ursprungliga linjerna som guide dra en märklinje längs tippen och bind ihop de utmärkta punkterna (fig. 8 bild III).

Markera en punkt 1 cm in från centerkanten på mönsterdelens topp (0,5 cm för mindre storlekar). Använd en linjal och dra en vinklad linje från den markerade punkten ned till centerkantens bottenpunkt. Det här är din nya centerkant på mönstret (fig. 8 bild IV).

Klipp ut den markerade delen och lägg den på bomullstyg (fig. 8 bild V och VI).

Markera en ny topplinje efter de utmärkta punkterna över skulderblad och ryggens mitt. Markera en ny centerkant. Klipp ut en ny del efter markeringen

 

Lägg till 1 cm sömsmån på top, botten sida och centerkant av den nya delen  Klipp ut. Det här är din mönsterdel (fig. 9).

Lägg till 1 cm till top, botten, sidan och centerkanten på delen och klipp ut

Sy och sätt in den anpassade ok-delen – återanvänd huva

Lägg ut huvan platt och klipp isär den längs mittsömmen. Du har ni två bitar tyg (fig. 10).

Lägg ut huvan platt och klipp isär den längs mittsömmen

Lägg din mönsterdel på det tyg du fått från huvan. Klipp ut två tygdelar på det dubbelvikta tyget (fig. 11).

Klipp ut två tygdelar på det dubbelvikta tyget

Du har nu två tygdelar. Lägg dem med rätsidorna mot varandra och sy ihop. Sy sick-sack eller overlock över kanten. Vik och pressa till sidan (fig. 12).

Sy ihop tygdelarna längs centerkanten med rätsidorna mot varandra. Sy sick-sack eller overlock över kanten

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter (fig. 13).

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter

 

 

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm längs botten, sidorna och axlar. Pressa (fig. 14).

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm längs botten, sidorna och axlar. Pressa

Om det är möjligt sy sick-sack runt tygkanterna i det utklippta hålet på skjortans bakstycke. Klipp små jack i hörnen på tygkanterna. Det skapar mer flexibilitet i skjortan när du ska sätta dit anpassningsdelen (fig. 15).

Om det är möjligt sy sick-sack runt tygkanterna i det utklippta hålet och klipp små jack i hörnen

 

Börja nåla fast anpassningdelen från nederkantens mitt och arbeta dig runt det utklippta hålet upp till halsringningen. Vik in ändarna under när du kommer till dem. Du kan behöva manipulera tygdelen något för att få den att passa. (fig.16).

Nåla fast anpassningdelen. Börja från nederkantens mitt och arbeta dig fram och in på överkanten. fram till halsringningen

 

Handsy anpassningsdelen på plats (fig. 17).

Handsy anpassningsdelen på plats

Tröja före och efter anpassning (fig. 21).

Tröja före och efter anpassning

 

Sy krage

Du behöver en bit ribbstickat bomullstyg. Det är den sorts tyg som används i t.ex. ärmmuddar. Det är ribbstickat, stretchigt och säljs i tubform. Du kan köpa det som metervara men du behöver inte särskilt mycket, 25 cm bör räcka gott och väl (fig. 19).

Exempel på ribbstickat bomullstyg

 

Använd mönsterdelen till  ”hög ribbstickad krage”. Du hittar det under genom att klicka på länken ”kragar och ärmmudd” på sidan för mönsterdelar till raglanjacka för män. Obs! du kan behöva anpassa kraglängden för att passa tröjans halsringning. Gör det genom att mäta halsringningens omkrets och anpassa långden på kragmönstret därefter (kom ihåg att du ska halvera måttet). Runda av kragmönstrets kanter för att få en snyggare linje (fig. 20a och 20b).

Använd mönsterdelen till  "hög ribbstickad krage" och anpassa längden efter tröjans ringning

Klipp av kanterna för en snyggare finish

 

Lägg  mönsterdelen mot tygvikningen på det ribbstickade tyget. Nåla fast, lägg till 1 cm sömsmån och klipp ut (fig. 21).

Lägg  mönsterdelen mot tygvikningen på det ribbstickade tyget. Nåla fast, lägg till 1 cm sömsmån och klipp ut

Kägg ut kragen platt (fig. 22 bild I) och nåls fast kanten av kragen mot halsringningens kant – rätsidsa mot rätsida (fig. 22 bild II). Sy fast kragen med 1 cm sömsmån (fig. 22 bild III).

Vik kragen under sig själv så insidan/avigsidan är utåt (fig. 22 bild IV).

OBS! Du ska vika kragen på mitten så att det ribbstickade tyget är lika långt på båda sidor (inklusive sömsmånen på 1 cm). See fig. 23 hur det ribbstickade tyget går 1 cm längre ner på insidan än sömmen du gör i fig. 22 bild I, II och III, när kragen viks tillbaka.

Nåla kragen främre kanter och sy tillsammans dem med 1 cm sömsmån (fig. 22 bild V och VI). Vik kragen tillbaka så att rätsidan syns utåt (fig. 22 bild VI och VII). Vik upp kragen i stående (slutlig) placering (fig. 22 bild IX).

Sy fast kragen på halsringningen. vik den under sig sjäölv och sy mittkanterna. Vänd tillbaka till rätsidan och vik upp till stående

 

Närbild på kragen (fig. 23).

Närbild på kragen

Nåla kragen på plats och sy fast med en söm på plaggets framsida. Sy längs kanten av den ribbstickade kragkanten där denna är fastsydd på framsidan. Sömmen bör också fästa kragen på baksidan. När du sytt kragen på plats kan du klippa bort eventuellt överflödigt tyg på baksidan. Du behöver inte sy överlock eller sick-sack över remsans kant (fig. 24).

Nåla kragen på plats och sy fast med en söm längs det ribbstickade tygets kant på framsidan av tröjan. Klipp bort överflödigt tyg från baksidan

Tröjan före och efter färdig anpassning (fig. 25).

Tröjan före och efter färdig anpassning

3 Responses to Hood top med hög, böjd nacke och huva ersatt med krage

  1. RICHARD skriver:

    I have a zippered front hoodie, that I want to convert to knitted collar. Just
    Like the illustration! Why was the upper back area changed?,,,,Richard

  2. Tatyana Downing skriver:

    how to take off hood and thats all.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.