Exempel på var du kan lägga in dragkedjor i mönstret för kjol i tyg utan stretch

Syinstruktionerna till mönstret för en kjol i tyg utan stretch:

Exempel på var du kan sätta in dragkedjor

Att sy kjolmönstret för en kjol i tyg utan stretch är litet svårare eftersom du måste använda en dragkedja. En kjol sydd i tyg utan stretch är omöjlig att ta på sig om den inte har en dragkedja.

Kjolmönstret innehåller inte någon dragkedja i sin grundform. Därför måste du börja med att bestämma var du vill placera den. Du kan ändra kjolens ”funktioner” beroende av var du placerar dragkedjor, och på så sätt göra det lättare att ta på och av den eller att förflytta dig.

Här nedan visar vi några alternativa placeringar. Vi har valt att inte visa en dragkedja placerad i mittsömmen bak, eftersom vi tror att de flesta rullstolsanvändare föredrar dragkedjor i sidsömmen eller på framstycket. Du kan naturligtvis placera dragkedjor var du vill på samma sätt som vi gjort nedan.

DRAGKEDJOR I SIDSÖMMARNA

Det är enklast att placera en dragkedja i en av de sömmar som redan finns i mönstrets grundform. Det är också vanligast att dragkedjor sitter i existerande sömmar i kjolar i handeln.

Kort dragkedja i sidsömmen
Även om du väljer att placera en dragkedja i sidsömmen kan du göra den mer praktisk genom att välja en något längre dragkedja än vanligt (för att lättare komma i och ur kjolen).
Dubbla dragkedjor i sidsömmarna
Ett annat sätt att göra det lättare är att placera dragkedjor i båda sidsömmarna. Det gör det möjligt att nästan ”skala av” kjolen från kroppen.
För att göra det extra praktiskt kan du placera en öppningsbar dragkedja längs hela sidsömmen. Då kan öppna kjolen helt och enkelt flytta ur den.
Lång dragkedja i sidsömmenÖppna kjolen helt

 

DRAGKEDJOR I FRAMSTYCKET

Lösningarna ovan är enkla eftersom de inte kräver att du anpassar mönstret. Men du kanske vill placera en dragkedja (eller två) i framstycket på kjolen. Dragkedjor placerade i framstycket är enklare att nå och dra upp eftersom du inte behöver dra dem över höften. De är inte heller placerade i en svängd söm.

Klicka här för instruktioner att anpassa mönstret för att sätta in dragkedjor i framstycket (första länken under syinstruktioner).

Lång tvåvägsdragkedja

Vår favorit är en tvåvägsdragkedja från midjan till fållen, placerad i höjd med en av inprovningarna fram. En dragkedja som går hela vägen från linning till fåll gör det möjligt för dig att ta på och av kjolen utan att behöva dra den upp över knän och höfter.

Öppna kjolen

En tvåvägsdragkedja gör det också möjligt för dig att få mer vidd i kjolen runt knäpartiet och upp över låren. Detta kan vara praktiskt vid förflyttningar mellan rullstol och säng eller andra platser. Kjolvidden är minskad kring lår och knän för att den ska sitta kvar bättre. Att kunna öppna upp en slits fungerar också som en designdetalj och visar litet ben.

Enkel kort dragkedja fram
Korta dragkedjorOm du inte behöver extra vidden (eller inte vill visa litet hud), eller om du helt enkelt inte vill ha en dragkedja längs hela kjollängden kan du alltid välja att placera kortare dragkedjor vid linningen (och fållen).

Om du vill ha en möjlighet att vika ner en stor del av framstycket kan du välja att dela mönstret och sätta in två dragkedjor i framstycket (en vid varje inprovning).

Två korta dragkedjor

1 Responses to Exempel på var du kan lägga in dragkedjor i mönstret för kjol i tyg utan stretch

  1. Chris skriver:

    I’m looking for some kind of pattern for a long wrap skirt. It would be easily put on with hoyer lift lifting her, setting on flat skirt, wrapping then lifting with lift and placing in wheel chair..does this make sense?.. ideas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.