Jackor – slits för bättre fall över höfterna.

Klicka här för att gå tillbaka till huvudsidan för enkla anpassningar

Slits i sidsöm

Ett sätt att slippa tygveck och ”pös” på framsidan av jacka eller kavaj är att göra en slits i sidsömmen. Om du väljer ett mönster som är ”lagom långt” låter du helt enkelt bli att sy ner sidsömmen hela vägen.

För att hindra att insidan av jackan eller fodret tittar fram i slitsöppningen klipper du en bredare ”sömsmån” i öppningen. Testa att göra slitsen så hög att den slutar precis över din höftkam.

Jacka med slitsar i sidsömmarnaSits i sidan med extra sömDu kan fästa ”fliken” mot insidan jackans insida genom att stryka fast den med fliselin. Ett annat alternativ är att sy en extrasöm som dekor runt kanten. Då ser det ut så här på utsidan av jackan.

Öppna slitsar i bakstyckets nederkant

Ett litet krångligare sätt att slitsa jackor är att göra slitsar en liten bit in på var sida av bakstycket. I ridsportaffärer kan man hitta jackor och kavajer slitsade på det här sättet. Ryttare har delvis samma problem med kavajer som rullstolsanvändare. De ska sitta snyggt på framsidan när man sitter ner i sadeln. Samtidigt vill man ha en jacka som inte stramar åt runt höfterna utan ger utrymme för rörelse.

jacka med två slitsar bakLösningen är att göra två slitsar en liten bit bakom sidosömmen. Exakt var du ska göra dem är individuellt men ett förslag är att mäta bredden på bakstycket. Räkna ut hur långt cirka 15 procent av bakstyckets bredd är. Pröva att göra slitsarna så långt från sidsömmen. Eventuellt kan du göra dem närmare sidsömmen, till exempel 10 procent av bakstyckets bredd. Jackans bakstycke ser då ut så här.

Slutna sitsar i bakstyckets nederkant

Om du vill ha ett bakstycke där slitsarna inte syns kan du göra delarna i slitsen ”överlappande”. Enklast är att dela av mönstret och skarva dit en ny bit tyg för den jackdel där slitsarna sitter. Låt mittpartiet av den skarvade delen gå 5 till 10 cm överlott med sidpartierna. Mittpartiet slutar då cirka 5 procent av hela bakstyckets bredd från sidsömmarna.Jacka med två slitsar och  överlappande mittenparti back
Klipp de delar som ska bli den nedre delen (den som ska skarvas på) av bakstycket. Sy fast sidopartierna av ”skarvdelen” under mittpartiet. Sy fast den nedre delen (med de ”överlappande” slitsarna) på den övre delen av bakstycket. Sy därefter ihop jackan som vanligt.

Ridjackor med en här lösningen är ibland något längre än vanliga ridjackor. Då kan mittpartiet av bakstycket läggas över ridsadelns bakkant. På så sätt förhindrar man regnvattnet från att rinna ner i sadeln och blöta ner sitsen. På samma sätt kan du som sitter i till exempel en elmoppe av skotermodell hindra vatten från att blöta ner sätet. Genom att slitsarna sitter något längre bak och ”överlappar” mittpartiet i den här jackan sitter den något stadigare runt höfterna.

Prova ridjackor

Om inte vill göra ditt eget mönster kan du gå till en ridsportaffär och prova någon av deras specialdesignade ridjackor. Kanske de passar så bra att du föredrar att köpa en. Vi har till exempel sett en ”oljerock” som slutade strax nedanför ändan.

Den var slitsad bak på det här sättet. Slitsarna gick omlott vilket innebar att mittpartiet av bakstycket kunde läggas över kanten på ridsadeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.