Jeans/Byxor – gör ett mönster för bakstycke (ROUND – resårband i bakstycke)

OBS! Läs “VIKTIGT att läsa innan du anpassar byxor” för att bestämma vilken anpassning av bakstycket som passar dig bäst.

Det här mönstret används för att göra anpassningar av både jeans och byxor av ”ROUND” sort. Den här anpassningen tar bort linningen längs bakstycket och ersätter denna med ett elastiskt resårband.

Du utformar anpassningsmönstret från den övre delen av jeansens/byxornas bakstycket. Du använder den översta trekantiga delen av jeansens bakstycke till mönstret och markerar en likaformad trekantig del på byxorna (fig.1).

Byxornas bakstycke innan start

Markera delen som du ska klippa ut. Observera att du behöver markera en linje för 1 cm sömsmån (vilket gör den utklippta delen mindre än jeansens trekantiga bakstyckesdel eller den markering du gjort på byxorna (fig. 2).

Markera delen som ska klippas ut efter 1 cm sömsmån.

Klipp ur en markerade delen (glöm inte lämna 1 cm sömsmån) av jeansens/byxorna – inklusive linningen /fig. 3).

Klipp ur en markerade delen (glöm inte lämna 1 cm sömsmån).

Dela den urklippta tygbiten på mitten. Sprätta eller klipp bort bältesöglan i mitten först (fig. 4). Placera en av delarna på ett billigt bomullstyg. Märk ut den urklippta bitens form med sömsmån – 1 cm längs toppen, botten och sidan av biten – på bomullstyget. Dra en mittlinje uppåt på bomullstyget (följ den delade bitens höger kant, d.v.s. ursprungsbitens mitt), (fig. 5).

Markera mittlinje och klipp isär den urklippta delen av bakstycket.Markera sömsmån och dra en mittlinje.

Använd måttschemat för att se placering och storlek på din valda anpassning.

Måttschema för val och storlek av anpassning.

Märk ut placeringen av den vertikala inprovning efter angivelserna på måttschemat. Märk ut en rundad topplinje efter schemats måttangivelse. De tre översta bilderna nedan visar hur det ska se ut (fig. 6).

På den nedre vänstra bilden (fig. 6 ) visar hur du gör för att skapa en horisontell inprovning (i sidan). Den här inprovningen är nödvändig för att vinkla byxorna något framåt i sittande position. Du gör den horisontella inprovningen genom att märka ut en small trekantig bit på nedre delen av mönsterbitens sida. Börja 1 cm upp från den nedre delen av kanten och dra en svagt sluttande linje som slutar vid markeringen för vertikal inprovning. Den smala trekantiga biten markerad med grönt ska klippas bort. Kompensera att sidan på mönsterdelen kortats genom att göra den 1 cm högre på sidans överkant och rita om den övre böjda delen av mönsterdelen. Den nya markeringen ska sluta vid markeringen för vertikal inprovning.

Anpassa mönstret genom att skapa inprovningar och utöka övre delen.

Lägg till en smal trekantig bit till den högra sidan av mönsterdelen (mittlinjen). Gör högersidan 1 cm bredare vid övre kanten och dra en lätt vinklad linje som slutar i en triangelspets vid mönsterdelens nedre kant (fig.6).

Klipp ut mönsterdelen och lägg den på en ny bit av bomullstyg som på bilden nedan (fig. 7). Markera sömsmån genom att lägga till 1 cm runt alla sidor med undantag av den markerad för mittlinje (den mittersta mönsterdelen ska läggas mot tygvikningen när den klipps ut). Märk ut tygets trådriktning och ange mönsterdelarnas namn.

Markera sömsmån och trådriktning. Klipp ut den färdiga mönsterdelen för ROUND midja.

Illustrationen ovan till höger visar hur den färdiga mönsterdelen för en anpassning efter ROUND midja ser ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.