Snöbyxor utan baksida

OBS! Du kan behöva kompensera bristen på baksida genom att fodra ryggsidan av rullstolen och/eller dynöverdraget med värmande material.

Vanliga snöbyxor (fig. 1).

Vanliga snöbyxor.

Dra upp en markering för att klippa ut baksidan av byxorna. Det finns inga generella regler för hur urklippningen ska se ut men du bör ha kvar en del bredd i sidorna så lämna kvar ett par cm längs sidsömmarna av bakstycket. Markera relativt lågt ner på bakstycket. Men var försiktig så du inte lägger urklippningen för lågt ner bak och får problem med grensömmen.

När du är nöjd med den markerade urklippningen måste du sy ihop lagren i tyget innan du klipper ut baksidan. Sy en söm strax nedanför den markerade linjen innan du klipper ut tyget (fig. 2 and 3).

Markera urklippningen.

 

Sy en söm under markeringen innan du gör urklippningen.

 

Överflödigt tyg är bortklippt (fig. 4).

Överflödigt tyg är bortklippt.

 

Foderkant

För den här anpassningen behöver du ribbat bomullstyg av den sort du använder till ärmmuddar och liknande. Det är ett ribbat elastiskt tyg som köps i tubform. Du behöver inte särskilt mycket – 25 cm bör räcka och bli över. Orsaken till att du ska använda ribbat tyg är att detta kommer att följa formen på kanterna lättare (fig. 5).

Exempel på ribbat tyg.

 

Mät ut och klipp 3 cm breda remsor av ribbtyget. Hur många du behöver beror på vilken längd du behöver för att fodra kanterna. Det bör räcka med 2 – 3 remsor (fig. 6).

Mät upp 3 cm breda remsor och klipp ut.

 

Klipp upp remsorna i sidan så de ligger platt (fig. 7).

Klipp upp remsorna i sidan så de ligger platt.

 

Sy ihop remsorna och pressa sömmarna (fig. 8).

Sy ihop remsorna och pressa sömmarna.

 

Nåla den ihopsydda tygremsan från byxornas framsida (rätsida mot rätsida) och runt den utklippta kanten. Se till att urklippningens och remsans kanter passar ihop (fig. 9).

Nåla fast remsan – rätsida mot rätsida – så kanterna passar med varandra.

 

Sy fast remsan runt kanten. Använd 1 cm som sömsmån eller något mindre (fig. 10).

Sy fast runt kanten.

 

Vik tillbaka remsan och runt kanten på byxornas utklippning (fig. 11).

Vik remsan runt kanten.

 

Nåla fast (fig. 12).

Nåla fast.

 

Sy fast remsan med en söm nära remsans innersida på utsidan av byxorna (cirka 1 cm in). När remsan är fast sydd kan du klippa bort eventuellt överflödigt tyg på insidan (fig. 13).

Sy fast remsan med en söm 1 cm från innerkant på utsidan.

 

Exempel med påsydd foderkant (fig. 14).

Exempel med påsydd foderkant.

 

Exempel på spännen och resårband. Kontrollera att spännet passar resårbandets bredd (fig. 15).

Exempel på spännen och resårband.

 

ENKELT SPÄNNE (kan placeras på vilken sida som helst).

Fäst spännets del “B” nära framstyckets mittlinje bredvid gylfen. Använd en kort bit resårband (cirka 8 cm) och fäst spännets del ”B” genom att trä resårbandet på plats genom spännet. Resårbandet ska vara vikt på mitten med spännets del vid ena änden och de avklippta ändarna jämnt matchande i den andra. Sy fast ändarna till byxornas framstycke.

Mät midjeomfånget för att se hur långt resårband du behöver. Lägg till cirka 20 cm och klipp till ett band med den här längden. Du kan alltid klippa av det senare om det blir för långt. Det är bättre att börja med för långt än att inte ha långt nog.

Fäst resårbandet på den andra sidan av framstycket spegelvänt mot den plats spännets del  “B” är fäst. Fäst resårbandets ände till spännets del ”A”. Låt den här änden vara reglerbar (inte sydd på plats) så att du kan spänna midjebandet hårdare eller lösare om det behövs. Trä resårbandet genom byxornas bältesöglor för mer stabilitet (fig. 16).

Fäst resårband med ett spänne till snöbyxorna.

 

DUBBLA SPÄNNEN.

Fast spännesdelarna “B” på var sida om gylfen/framstyckets mittlinje. Använd en kort bit resårband (cirka 8 cm) och fäst spännets del ”B” genom att trä resårbandet på plats genom spännet. Resårbandet ska vara vikt på mitten med spännets del vid ena änden och de avklippta ändarna jämnt matchande i den andra. Sy fast ändarna till byxornas framstycke.

Mät midjeomfånget och klipp till resårbandet med 5 – 10 cm extra längd. Du kan alltid klippa av det senare. Det är bättre att börja med för långt än inte långt nog. Fäst de två spännenas del ”A” på resårbandet båda ändar. Ändarna ska vara reglerbara så sy inte fast spännenas delar (fig. 17).

Fäst resårband med två spännen till snöbyxorna.

 

Exempel på olika sorters alternativ av spännen och foderkanter (fig. 18).

Exempel på olika sorters alternativ av spännen och foderkanter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.