Skjortor/toppar – anpassningar

OBS! Anpassningarna under den här sidan är INTE individuella anpassningar av färdigsydda plagg. De är generella anpassningar av skjortor och toppar för att passa en sittande position. Läs instruktionerna under ”VIKTIGT att läsa innan du anpassar skjortor/toppar” innan du börjar.

Entrésida för anpassningar av skjortor/toppar

Resultatet av hur en anpassning blir är beroende den typ av skjorta/top du anpassar och kvaliteten på denna. Generella mönsterdelar existerar inte eftersom varje mönsterdel måste utformas utifrån det plagg du tänker anpassa. Måtten är till för vägledning. Du kanske har tur och lyckas vid ditt första försök men du kan också behöva testa dig fram för att hitta den anpassningsutformning som passar din kropp. Du kan också behöva prova olika modeller och storlekar.

Det är inte ovanligt att rullstolsanvändare sitter med mer eller mindre böjd rygg. En böjd rygg- och/eller nacklinje kan göra att ordinära toppar, skjortor och tröjor har dålig passform och sitter obekvämt. I kombination med armrörelser som krävas för att manövrera t.ex. en manuell rullstol kan innebära att kläder dras ur plats, sitter dåligt, samlas i veck kring nacken eller dras bakåt och stramar över strupen.

Vi har tagit fram ett antal lösningar relaterade till just det här problemområdet.  Det handlar om:

BÖJD RYGGLINJE – Lösningen för böjd rygglinje följer den böjda rygglinjen från våra ursprungliga Fashionfreaks mönster för jackor. Anpassningen är för en böjd rygglinje för den nedre och mittersta delen av ryggen.  Vi visar anpassningen på en skjorta men den kan användas för de flesta toppar.

BÖJD NACKLINJE – Det här är en liten enkel anpassning som gör att bakstycket på en t-shirt eller top bättre passar en böjd nacklinje. Anpassningen kan användas på de flesta sorters toppar och t-shirts med en något vidare halsringning oavsett om de är avsedda för män eller kvinnor.

HÖG NACKLINJE – Den här anpassningen förlänger bakstycket och skapar en något högre halsringning och passar väl för böjda och därmed något längre nacklinjer. Anpassningen visas på en skjorta men kan göras på de flesta toppar, tröjor etcetera.

HÖG OCH BÖJD NACKLINJE – Anpassningen är i grund och botten en kombination av anpassningar för hög och böjd nacklinje men här visar vi hur dessa kan göras också på skjortor/toppar med krage. Det innebär att den är något mer komplicerad att göra. Anpassningen skapar både en böjd rygglinje och högre nacke på plagget så att det sluter bättre an mot nacken.

Anpassningarna här visas på en sorts skjorta/top men kan användas på många flera. De kan användas för sig själva eller i kombination med varandra. Alla anpassningarna är unisex.

 

 

3 Responses to Skjortor/toppar – anpassningar

  1. Carol skriver:

    I would love to know how to fix a top for a no neck person. I am a dwarf with about one inch space for a neck. Every outfit I try to buy with either no collar or low collar rubs me wrong. I have to buy extra wide tops to get my big head in. Most little people have large head. I also have little or narrow shoulder, but a round large neck in circumference. I am always cutting the collar out and just look sloppy awful.

  2. Barbara Craig skriver:

    We are looking for a pattern to make our own adapted clothing. It is for my sister who has PSP. Where can I get this.

  3. Kate skriver:

    Looking for pattern to add to polo shirts to make them into onesies to hold shirts down.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.