Introduktion till stickat

Det finns en mängd webbsidor som handlar om stickning och som har lätt sökbar information. Om du saknar något på våra sidor så var vänlig sök efter mer detaljerade instruktioner på nätet. Om du söker på engelska termer hittar du fler instruktioner att välja på. Det finns ett otal videos på youtube med allt från grundläggande tekniker till mer komplicerade. Det är oftast enklast att lära från en video. Vi har beslutat att inte lägga upp länkar som hänvisar till sidor utanför vår kontroll eftersom det kräver underhåll.

Fashionfreaks har som målsättning att ge information på ett så enkelt och komplett sätt som möjligt. Du behöver emellertid kunna några grundläggande sticktekniker för att använda vårs sidor.

De tekniker du behöver kunna är:

  • Lägga upp maskor och avmaska
  • Sticka räta maskor och aviga maskor (så du kan sticka slätstickning, ribbstickning m.m.)
  • Hur du ökar och minskar antalet maskor så du kan sticka en form
  • Läsa stickbeskrivningar, räkna maskor m.m.

Om du är osäker på de här grundläggande teknikerna behöver du börja med att träna på dem. Det finns lättillgängliga och lättförståeliga instruktioner på nätet – inklusive videos.

Så här börjar du

Bestäm vad du ska sticka – du kan använda våra måttbaserade beskrivningar för accessoarer som du hittar här, eller översätta ett av våra anpassade grundmönster som kan laddas ner från Fashionfreaks mönsterdel, eller du kan använda ett mönster eller stickbeskrivning du hittat någon annanstans.

Ta dina mått – instruktioner för hur du gör detta finns tillsammans med Fashionfreaks måttbaserade mönster/beskrivningar för accessoarer som du hittar här.

Använd dina mått för att göra en stickbeskrivning – instruktioner för hur du gör detta finns tillsammans med Fashionfreaks måttbaserade mönster/beskrivningar för accessoarer som du hittar här.

Välj garn och stickor – Du kan själv välja vilket garn och vilken stickstorlek du vill ha när du använder våra mönster/beskrivningar . Rekommendationer för stickstorlek finns angiven på de flesta garnnystan (fig.1) men du kan också gå efter rekommendationerna i vår guide (fig. 2) eller fråga helt enkelt i affären när du köper garnet.

Garnnystan med rekommenderad stickstorlek 

Rekommendationer för stickstorlek till garn

 

Sticka en provbit – Vi rekommenderar dig att sticka en bit som är minst 10 cm x 10 cm i ditt valda garn med de stickor du valt. Detta ger dig information om hur många maskor du behöver för olika mått (fig. 3).

Stickad provbit

 

Översätt mönstret till antal maskor – Du vet nu hur många maskor du behöver lägga upp, hur många rader du behöver sticka, när och hur du ska forma plagget, när du ska maska av, med mera. Du mäter helt enkelt mönstrets bredd och lägger upp det antal maskor som krävs för att sticka den bredden. Du stickar sedan så många rader det krävs för den längd du har i mönstret fram till dess det ändrar form.

I vårt exempel ovan blir 2 maskor en stickbredd av 1 cm, och 2,5 rader en sticklängd av 1 cm. Hur du stickar för att skapa olika former läser du i beskrivningarna under den här sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.