Byxor – syinstruktioner för bakstycke (WIDE)

Använd dina mönsterbitar för att klippa ut anpassningsdelens tygbitar (fig.1). Observera att du ska lägga mittdelen av mönstret mot tygvikningen. Det gäller inte siddelen. Du behöver inte lägga till sömsmån eftersom detta är inkluderat i mönstret. När du klippt ut mönstret kommer du att ha tre tygbitar som ser ut som illustrationen nedan (fig. 2).  Mittdelen är dubbelt så stor som mönsterdelen eftersom den klipps mot tygvikningen.

Mönstret utlagt på dubbelvikt tyg med mittdelen mot tygvikningen.De utklippta tygbitarna för anpassningsdelen.

Nåla och sy ihop de tre tygbitarna på det sätt som visas I illustrationen nedan (fig.3).  Sidobitarna ska fästas mot mittdelen med tygbitarnas rätsida mot varandra. Sy overlock eller sicksack  över sömmarnas kanter. Vik ut den ihopsydda delen och använd ett strykjärn för att pressa sömmarna platt, vikta mot sidokanterna. Sy overlock eller sicksack över anpassningsdelens kanter som visas i illustrationen till höger nedan.

Nåla och sy ihop tygbitarna. Sicksacka sömkanten och pressa ut. Sicksacka runt hela anpassningsdelen.

Vik in alla anpassningsdelens kanter 1 cm och pressa dem noggrant (fig. 4). Här nedan kan du se hur anpassningsbiten ska se ut från avigan och rätsidan.

Vik in 1 cm av kanten. Färdigt anpassningsstycke från avig- och rätsidan.

Kanterna i den utklippta sektionen av byxornas bakstycke behöver hindras från att gå upp. Du gör detta genom att sy overlock eller sicksack över dem som i illustrationen nedan (fig. 5).

Sicksacka kanterna för sömsmån i den utklippta delen av byxorna.

Klipp små jack i hörnen på byxornas utklippta sektion (fig. 6). Det gör dem mindre stela och det blir lättare att sätta in anpassningsdelen.

Klipp små jack i hörnen av den utklippta delen.

Börja nåla fast anpassningsdelen på byxorna. Börja i nederdelens mitt och fortsätt ut mot sidorna och upp över övre delen. Se till att anpassningsdelen passar in utan skrynklor och sneddragningar genom att nåla omväxlande till höger och vänster med jämna mellanrum. Du behöver troligen nåla och nåla om ett par gånger medan du fäster anpassningsdelen och kortar linningen (se nedan).

Anpassningsdelen nålas fast på byxorna med rätsidan mot dig. Du har ju redan vikt in kanterna på anpassningsdelen och kommer nu att täcka kanterna (sömsmånen) i den utklippta sektionen med denna.  De enda bitarna av anpassningsdelen du behöver vika är sidokanterna eftersom de kan vara något långa för den utklippta sektionen (fig. 7 och 8).

Nåla fast anpassningsdelen på byxorna.Vik in överflödig kantbit i sidorna.

Fäst anpassningsdelen vid jeansen genom att sy fast den för hand som du kan se i illustrationen nedan (fig. 9).

Sy fast anpassningsdelen för hand.

Du kan sy en sticksöm rund anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar (fig. 10).

Sy en sticksöm runt anpassningsdelen för extra hållbarhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.