Jackor – olika längd på fram- och bakstycke.

Klicka här för att gå tillbaka till huvudsidan för enkla anpassningar

Kort framstycke och långt backstycke

Jackor och kavajer kan i sittande ställning ha ett framstycke som är för långt. Resultatet blir att du får en massa överflödigt tyg som lägger sig i fula veck i ditt knä. Det slipper du om du gör ett kortare framstycke. Bakstycket ger ofta motsatt problem då tyget inte ”räcker” till och det blir en otäck glipa mellan jackans nederkant och byxans linning. Det är lätt att åtgärda om du gör ett längre bakstycke.

ANPASSA MÖNSTER

Enklast är naturligtvis att bara korta eller förlänga mönstret genom att ändra längden på styckena och klippa rakt av. Mät hur långt framstycke du vill ha genom att mäta din ”framsida” i sittande ställning. Mät från axelsömmen (där fram- och bakstycket sys ihop) och ned till ljumsken eller lårens ”översida”.

Mät sedan mönstret och ta bort den bit som blir över av framstyckets nederkant.
Sedan mäter du din ”baksida” från axelsömmen ner till sittdynans överkant. Mät nu mönstrets baksida och lägg till den bit som behövs

Jacka med kort framstycke och långt bakstyckeNär du sytt ihop de ändrade styckena
kommer jackan att se ut så här från sidan.

Om du vill ha en ”mjukare” övergång så att det inte blir ett så brant ”trappsteg” i sidan på jackan kan du runda kanterna på styckena. ”Runda ner” framstycket och ”runda upp” bakstycket så att de är lika långa där de möts i sidsömmen.En liten varning: det blir knepigare att få en snygg fåll om du väljer en lösning där jackans nederkant inte är rak.

ANPASSA FÄRDIGSYDD JACKA

Om du vill ändra en jacka, som är tillräckligt lång bak men som veckar sig fram, sprättar du istället upp en del av sidsömmen. Sedan kortar du framstycket på samma sätt som du skulle ha gjort om du sytt efter ett ändrat mönster. Vill du ha en mjukare form kan du välja att ”runda ner” framstycket till bakstyckets längd.

Vill du ändra så framstycket blir kortare och bakstycket längre kan du använda den bit du klipper av fram för att förlänga bak. Det blir naturligtvis snyggare om du har ett tyg utan mönster.

Längre framstycke och kortare bakstycke

Många som använder rullstol sitter med ryggen litet böjd för att få bättre balans. Det är det som gör att det blir en glipa mellan jackor och byxor i ryggslutet. Om du sitter med rak rygg uppstår motsatt problem. Jackan lägger sig i knöliga veck i svanken. Det är obehagligt, fult och kan göra att trycksår uppstår.

För att undvika problemet kan du korta av jackan i ryggen på samma sätt som man annars kortar den fram.
Jacka med kortat bakstyckeAntingen tar du av en bit enbart på ryggpartiet och låter framstycket vara helt. Gör på samma sätt som vi beskrivit för jacka med kortare framstycke. Eller så kan du korta av bakstycket genom att runda av det nedåt sidorna.

Prova färdigsydda midjelånga jackor

Ett alternativ är att sy eller köpa midjelånga jackor och kavajer. Kavajer av bolero-modell är ofta väldigt tjusiga med snygga detaljer i knäppning med mera.

Om du får tag på en gammaldags serveringskavaj kan det löna sig att klippa isär denna och använda delarna som mönster.
Serveringskavajer av det gamla snittetServeringsjacka
är ofta litet mer komplicerade att sy. Fram- och bakstyckena kan vara delade så du behöver sy flera sömmar. Fördelen är dock att de sitter väldigt snyggt på någon som är ’rakryggad’ samtidigt som de är gjorda för att fungera väl att röra sig i.

1 Responses to Jackor – olika längd på fram- och bakstycke.

  1. Paula skriver:

    Do you have any ideas for formal wear for women in wheelchairs? Specifically wedding dresses?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.