Jeansjacka med fleece foder

OBS! Den här jackan är gjord genom att kombinera två separata plagg: en jeansjacka och en fleece tröja med dragkedja i framstycket.  Resultatet av sammanslagningen beror därför både på hur bra den sammanslagna jackan/tröjan kommer att passa dig samt hur väl fleece tröjan passar ihop med jeansjackan.

Om du har en jeansjacka som du vill göra litet varmare är det en relativt enkel sak att åstadkomma. Du behöver en jeansjacka i lämplig storlek, på gränsen till för stor. Du använder en enkel fleece tröja med dragkedja fram till foder.

Kolla i dina lokala second hand affärer eller på ”rea på rean” när du prövar den här lösningen första gången. De hittar oftast jackor och tröjor här (fig. 1).

Hitta en jeansjacka och fleece tröja som passar dig och varandra.

Börja med att leta reda på din jeansjacka och leta sedan reda på en fleece tröja som passar denna. Det är viktigast att bredden över skuldrorna och storleken på kroppsdelen av jackan/tröjan passar varandra. Om fleece tröjan är för stor för jeansjackan kommer du att få beck av överflödigt tyg i fodret. Om tröjan är för liten kommer den inte passa i jackan. Testa med att trä in tröjan i jeansjackan så får du en ungefärlig uppskattning om passformen. Det gör inget om tröjärmarna eller kroppsdelen av tröjan är för lång eftersom du kommer klippa bort en del av fleecen där ändå.

Försök hitta en jeansjacka och fleece tröja i lämplig storlek.

Ta en sax och klipp bort dragkedjan, kragen och eventuellt foder från fleece tröjan. Klipp så nära sömmarna du kan (fig. 2).

Klipp bort dragkedjan, kragen och eventuellt foder från fleece tröjan.

Klipp också bort ärmmuddar och fåll från fleece tröjan. Klipp så nära sömmarna du kan (fig. 3).

Klipp också bort ärmmuddar och fåll från fleece tröjan.

Vänd jeansjackan ut- och in (fig. 4).

Vänd jeansjackan ut- och in.

Trä på fleece tröjan (rätsidan utåt) över jeansjackan (avigsidan utåt) så att axel- och sidsömmarna på tröjan och jackan passar ihop (fig. 5). Du klär helt enkelt på jeansjackan fleece tröjan.

Trä på fleece tröjan (rätsidan utåt) över jeansjackan (avigsidan utåt) så att axel- och sidsömmarna på tröjan och jackan passar ihop.

Nåla fleece tröjan på jeansjackan längs axel- och sidsömmar så den sitter fast och inte kan glida snett (fig. 6).

Nåla fleece tröjan på jeansjackan.

Vik in fleece tröjan runt nacken så den passar kragsömmen på jeansjackan. Om fleece tröjan gör motstånd när du viker kan du klippa små jack längs nacklinjen på den (fig. 7A).’

Vik in fleece tröjan runt nacken och framstyckenas innerkanter.

Vik in framstyckena på fleece tröjan (där dragkedjan suttit) så de passar i jeansjackans foderkant eller där jeansjackans framstycken möter panelkanten med knappar och knapphål (fig. 7A).

Nåla fast fleece tröjans invikta framkanter och nacklinje på jeansjackan (fig. 7B).

Nåla fast fleece tröjans invikta framkanter och nacklinje på jeansjackan.

Sy fast fleece tröjans kanter på jeansjackan för att använda den som foder. Sy små stygn för hand längs jeansjackans kragsöm och längs framstyckets knapp- och knapphålspaneler (fig. 8).

Sy fast fleece tröjans kanter på jeansjackan för att använda den som foder.

Vik in fållen på fleece tröjan så den matchar jeansjackans nederkant. Nåla fast den (fig. 9).

Vik in fållen på fleece tröjan så den matchar jeansjackans nederkant och nåla fast.

Med små stygn för hand, sy fast fleece tröjans fåll till jeansjackan (fig. 10).

Sy fast fleece tröjans fåll till jeansjackan.

Se till att fleece tröjans ärm ligger slätt över jeansjackans ärm. Lägg fast tröjans och jeansjackans ärmfållar mot varandra.

På den plats där jackärmen har en manschett och ärmöppning klipp en rak öppning i fleece tröjans ärm. Du ska klippa så öppningen i fleece tröjans ärm hamnar exakt mitt i manschett öppningen på jeansjackans ärm. Klipp två små jack i slutet av den klippta öppningen så det blir enklare att vika in kanterna (fig. 11 de tre översta illustrationerna).

Klipp en öppning i tröjärmen över jackans manschettöppning. Vik in kanterna och nåla fast.

Vik in fleece tröjans ärmfåll så att den passar in till manschett sömmen på jeansjackans ärm. Vik in kanterna runt den klippta öppningen på fleece tröjan så du ser manschett öppningen. Nåla fast ärmslutet (fig. 11 de undre tre illustrationerna). Gör likadant på andra ärmen.

Sy fast fleece tröjans ärmfåll vid manschettsömmen och kanterna runt manschettöppningen på jeansjackan. Används små stygn och sy för hand (fig. 12).

Sy fast fleece tröjans ärmfåll vid manschettsömmen och kanterna runt manschettöppningen på jeansjackan.

Så här ser den klara jackan ut (fig. 13).

Den färdiga jackan.

2 Responses to Jeansjacka med fleece foder

  1. Sofia skriver:

    Tack! Jag letade efter precis en sådan beskrivning. Men jag ska fodra min jeansjacka i nåt skojigt tyg. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.