Byx/jeansstorlekar och måttschema för kvinnor

Kvinnors generella byxstorlekar

(XS) är det samma som storlek:
32 Midja: 60 cm Höfter: 84 cm
34 Midja: 64 cm Höfter: 88  cm

(S) är det samma som storlek:
36 Midja: 68 cm Höfter: 92 cm
38
Midja: 72 cm Höfter: 96 cm

(M) är det samma som storlek:
40 Midja: 76 cm Höfter: 100 cm
42
Midja: 80 cm Höfter: 104 cm

(L) är det samma som storlek:
44 Midja: 84 cm Höfter: 108 cm
46 Midja: 88 cm Höfter: 112 cm

(XL) är det samma som storlek:
48 Midja: 94 cm Höfter: 117 cm
50 Midja: 100 cm Höfter: 122 cm

(XXL) är det samma som storlek:
52 Midja: 106 cm Höfter: 127 cm
54 Midja: 112 cm Höfter: 132 cm

Kvinnors jeans storlekar i tum

(XS) är det samma som storlek 24”, 25”

(S) är det samma som storlek 26”, 27”, 28”

(M) är det samma som storlek 29”, 30”, 31”

(L) är det samma som storlek 32”, 33”, 34”

Jeans: tum till cm:

25” = 64 cm
26” = 66 cm
27” = 69 cm
28” = 71 cm
29” = 74 cm
30” = 76 cm
31” = 79 cm
32” = 81 cm
33” = 84 cm
34” = 86 cm
36” = 91 cm
38” =  96 cm

3 Responses to Byx/jeansstorlekar och måttschema för kvinnor

 1. Peter skriver:

  Hej!

  Jag har ett smärre problem vad det gäller köp av byxor/jeans.

  Jag handlar en del second hand och har länge varit ute efter utsvängda byxor/flared i främst Manchestertyg. Alltså sådant som var mode på 70-talet, och då jag är mycket av en vintage”freak”.
  Det största problemet, eller egentligen inget problem, är att jag får leta på tjej/damavdelningen i olika second handbutiker då det i princip aldrig finns något sådant på herravdelningarna. Det är så förbannat tråkigt och norminriktat att det inte kan finnas sådant även på herrarnas grå avdelning. men nu är det som det är och ingenting som lär förändras om man inte säger något till de butiksansvariga. Att de exempelvis inför separata ställ ENDAST för utsvängda byxor så man slipper letandet. Emellanåt blir jag mest irriterad då jag inte hittar vad jag är ute efter.

  Det har lett till att jag får beställa motsvarande byxor från ebay, etsy marknadsplatser etc…
  Problemet då är att olika länder har olika storlekar.
  I normala fall om man pratar killjeans så har jag 31″-32″, men hur översätts det på utsvängda manchesterjeans àla dam?
  Jag har ett par plyschaktiga utsvängda där det står numrerat UK14, EU40, US32 på samma lapp?
  Är det något jag kan lita på i alla sammanhang och gå efter?

  Nu sist vann jag en auktion på ebay från en säljare i England som hade bruna utsvängda manchester i storlek 10 men där det stod att det var 32″ i waist? Så jag tycker det är något lurigt med storlekar och att det inte är enhetligt för olika länder.
  Så vad ska jag göra? Tacksam för svar.

  • M- skriver:

   Det här är kanske inte ett svar på din fråga för jag vet inte själv men lite funderingar: jag brukar köpa tjocktröjor, tröjor och ibland jackor från herravdelningen och då tar jag M men ska jag ha en tröja från dam som ska sitta bra måste det vara XS då de annars blir för stora i midjan och får allmänt osmickrande passform. Byxorna som jag har testat från herr har jag knappt fått igen över höfterna i storlek 28″ trots att det helt klart är nog för ett par dambyxor där jag kan komma i ett par 26″ även om det inte är jättebekvämt. Det kan kanske bero på stretchen delvis och att tjejer hellre köper mindre storlekar medan killar vill ha stora storlekar vilket affärerna anpassar sig efter? Det handlar ju också om modernare plagg, storlekarna har förändrats -massor- de senaste decennierna, folk brukar säga att Marilyn Monroe minsann hade storlek 40 men det motsvarar idag storlek 34-36.

   Ett tips är att köpa ett par byxor som sitter bra från knäna och uppåt, förslagsvis från herr då de lär vara mer anpassade efter höfter, lår och rumpa, sen ett extra par att ta tyg ifrån för att sy in en kil längst ner på byxbenet och på så vis skapa ett utsvängt byxpar. På second hand kan man ju hitta för under hundringen dessutom. Det är väldigt lätt att göra på symaskin och det ska nog gå för hand också, det är inte så mycket stygn som behövs egentligen. Du har ju hittat etsy och ebay så jag antar att du kan hitta bildinstruktioner eller videos på hur man gör byxor utsvängda, det går även att improvisera om man har baskunskaper inom sömnad.

   Apropå etsy, brukar inte de seriösa säljarna skriva mått på vintage-plaggen eftersom storlekarna kan vara så annorlunda? Skaffa ett måttband och titta på mätgudier så löser det sig nog.

 2. Miriam skriver:

  Hej! Jag har ofta problem när jag letar efter jeans, för jag brukar ligga mellan storlek 36 och 38. Jag är lite större runt höfterna, ca 100 cm, men midjan är runt 71 cm. Jag har alltid problem med att hitta något som går över höfterna, men som också sitter snyggt i midjan, så jag får alltid ha skärp. Finns det något tips på hur man kan göra? För jag har någon gång provat ett par jeans som satt som en vante (dock min kompis jeans), så jag vet ju att det borde gå. Jag söker främst jeans i ett stelare material, inte stretch, i mom-jeans modell eller 80-tals modell, högmidjade. Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.