Mönsterdelar till kavajliknande jacka för män

Ladda ner och skriva ut mönstret till en kavajliknande jacka  (består av följande PDF filer):

Beskrivning av jackan

Mönstret till den här jackan är relativt enkelt att sy. Överlag har den ett längre bakstycke och ett kortare framstycke som stängs med en dragkedja. Ärmarna är sydda med en något nedhasad axelsöm, vilket gör att det finns en något ökat utrymme för rörlighet. Du kan också välja mellan några alternativa utformningar.

Mönstret till en jacka med nedhasad ärm innehåller:
– två bakstycken: ett med en vanlig rak rygg, och ett med en svängd rygglinje.
– två olika ärmar: en vanlig ärm, och en med en böjd form, båda kan avslutas med mudd eller fåll.
– tre olika kragar: en vanlig i samma tyg som jackan och två i ribbstickat tyg. Den ena av dessa har en högre nacklinje bak.
Mönstret innehåller foderkanter och kan sys antingen med helt fodrat eller utan.

Här nedan ser du hur jackan ser ut i grundmodell med raka ärmar och krage med vanlig rak linje. Jackan kan sys med eller utan ärmmudd.

Jacka i grundmodell framifrån
Jacka i grundmodell bakifrån
Beroende av hur välskräddad du vill ha jackan och vad som passar för hur du sitter i och kör rullstolen, du kanske vill ha ärmar sydda i böjd form. Den böjda formen hos ärmen skapas genom en böjd extra söm längs ärmens baksida. Här nedan ser du hur en jacka med böjda ärmar ser ut framifrån och bakifrån. I det här exemplet visas också en jacka med högre kraglinje bak samt en ärm med mudd och en utan.
Jacka med böjda ärmar framifrån
Jacka med böjda ärmar bakifrån
I exemplet ovan syns också hur en böjd rygglinje ser ut rakt bakifrån. Du kan välja att sy jackan med en böjd rygglinje, som ger en halvmånformad linje över skulderpartiet. Du skapar denna genom en extra böjd söm i mitten av bakstycket. En böjd rygglinje är särskilt användbar om du sitter något framåtböjd i rullstolen. Här nedan ser du jackan från sidan med vanlig krage, rak ärm och vanligt rakt bakstycke, samt med högre kraglinje, böjd ärm och böjd rygglinje.

Jacka från sidan, vanlig krage, rak ärm, rak ryggJacka från sidan högre kraglinje, böjd ärm, böjd rygglinje

Du kan välja att sy ärmarna med mudd eller inte. Kragen kan också sys antingen i ribbstickat muddtyg eller i samma tyg som jackan i övrigt. Du har också möjlighet att välja en krage med högre linje över nackpartiet. Denna kan vara särskilt lämplig vid en böjd rygglinje. Här nedan ser du exempel på hur kragen ser ut i ribbstickad vanlig linje, ribbstickat med högre bakparti och i jacktyget med högre bakparti.
Ribbstickad krage med vanligt och högre bakparti, krage i jacktyg med högre bakparti

Klicka här för att gå direkt till syinstruktionerna

1 Responses to Mönsterdelar till kavajliknande jacka för män

  1. bruce skriver:

    The zippered edge pictured is straight but the same edge in the pattern is curved . Why is this?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.