Jeans/Byxor – syinstruktioner för bakstycke (ROUND – resårband i bakstycke)

Använd dina mönsterbitar för att klippa ut anpassningsdelens i det tyg du har valt. Observera att du ska lägga mittdelen av mönstret mot tygvikningen (fig. 8). Den utklippta tygbiten kommer att vara dubbelt så stor som mönsterdelen eftersom den klipps mot tygvikningen (fig. 9).

Lägg mönsterbiten mot tygvikningen på tyget du valt. Utklippt tygdel är dubbelt så stor som mönstret.

Sy overlock eller sicksack över anpassningsdelens sidokanter och längs nedre kanten (fig. 10).

Sy overlock eller sicksack över anpassningsdelens sidokanter och längs nedre kanten.

Vik anpassningsdelen dubbelt och lägg den på ett tygstycke som också är dubbelvikt – tygvikning mot tygvikning. Använd anpassningsdelen och markera ut formen av övre kanten och sidokanterna på det nya tygstycket på det sätt som visas i de översta två illustrationerna nedan (fig.11).

Märk ut en linje som följer den övre kantens kurviga form ungefär 6 cm nedanför denna. Klipp ut delen på det sätt som visas i den två nedre illustrationerna nedan (fig. 11).  Den här tygdelen är din foderkant och kommer att tillsammans med anpassningsdelen att bilda ett snyggt bakstycke med en tunnel för resårbandet istället för linning.

Använd anpassningsdelens övre del för att märka, forma och klippa ur foderkanten.

Sy overlock eller sicksack över foderdelens sidokanter (fig. 12).

Sy overlock eller sicksack över foderdelens sidokanter.

Vik upp den nedre delen av anpassningsdelen ungefär 1 cm. Gör detsamma med foderdelen. Pressa (fig. 13).

Vik upp den nedre delen av anpassningsdelen och foderkante ungefär 1 cm.

Nåla fast foderdelen på anpassningsdelen med rätsidan mot varandra och sy ihop i överkanten. Vänd delarna med rätsidan ut och pressa sömmen. Vik in 1 cm på sidokanterna av båda delarna och pressa (fig. 14).

Nåla och sy fast foderkanten rätsida mot rätsida. Vänd och pressa. Vik in och pressa 1 cm av sidokanterna.

Sy overlock eller sicksack runt kanterna i jeansens/byxornas urklippning (fig. 15).

Sy overlock eller sicksack runt kanterna i jeansens/byxornas urklippning.

Klipp små jack i hörnen av den urklippta delen av jeansen/byxorna. Det gör tyget mindre stelt och det blir lättare att sätta in den nya tygdelen (fig. 16).

Klipp små jack i hörnen av den urklippta delen av jeansen/byxorna.

Vik upp foderkanten och nåla fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna. Se till att anpassningsdelen passar in utan skrynklor och sneddragningar genom att nåla omväxlande till höger och vänster med jämna mellanrum. Du behöver troligen nåla och nåla om ett par gånger (fig. 17).

Anpassningsdelen nålas fast med rätsidan mot dig. Du har ju redan vikt in kanterna på anpassningsdelen och kommer nu att täcka kanterna (sömsmånen) i den utklippta sektionen med denna. Vik upp foderkanten och nåla fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna.

Fäst anpassningsdelen vid jeansen genom att sy fast den för hand som du kan se i illustrationen nedan (fig. 18).Sy fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna för hand.

Medan foderkanten fortfarande är uppvikt, sy en sticksöm runt nederkanten och sidokanterna av anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar (fig. 19).

Sy en sticksöm runt nederkanten och sidokanterna av anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar.

Vik ner foderkanten och sy fast den mot anpassningsdelen med sticksömmar. Sy en sticksöm cirka ½ cm nedanför ovankanten och ytterligare en ½ cm över nedre kanten. Detta bildar tunneln för resårbandet (fig. 20).

Vik ner och sy fast foderkanten på anpassningsdelen. Sy en tunnel för resårbandet.

Klipp en bit resårband (hälften av ditt midjemått) trä den genom tunneln med hjälp av en säkerhetsnål. Kom ihåg att fästa den lösa änden innan du börjar trä igenom den (fig. 21).

Sy fast foderkantens sidokanter och samtidigt resårbandets ändar. Lämna cirka ½ cm resårband utanför sticksömmen (fig. 21).

Trä igenom resårbandet. Sy fast foderkantens sidokanter och samtidigt resårbandets ändar.

Illustrationen nedan visar det färdiga resultatet (fig. 22).

Färdiganpassat bakstycke med resårband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.