Kjol med detalj (linning) från tröja

Att förvandla ett plagg till ett helt annat har sina fördelar. En av dem är att du kan använda detaljer som är svåra att få till själv från det existerande plagget till det du syr. I det här återvinningsprojektet använder vi den ribbstickade kanten på tröjans midjedel och ärmmudd som fåll till den kjol vi ska sy. Det gör att du får en fin stickad fäll som du inte kan fixa själv. En fåll som är integrerad i det stickade tyget istället för påsydd. Använd en tunnare stickad tröja med ribbstickade kanter. Du kan naturligtvis använda andra detaljer, till exempel en halsknäppning på tröjan som kan bli en slits.

Du behöver ett KJOL-mönster från mönsterdelen av vår webbsajt. Du behöver också en tröja som är tillräckligt stor för att mönsterdelarna ska få rum på dess tyg ((försök hitta/köpa en så stor som möjligt). Kom ihåg att du behöver lägga till sömsmån. Du behöver också anpassa längden eftersom den ribbstickade kanten bildar fåll också på kjolen (fig. 1)

Mönsterdelar till kjol och tröja.

Börja med att ta bort halslinningen och ärmarna. Klipp sedan upp delarna så nära sömmen som möjligt. Försök spara allt tyg du kan (fig. 2, 3 and 4).

Klipp bort halslinning

Klipp isär ärmar och huvuddel på tröjan

Klipp upp sömmarna så du får hela tygbitar av tröjdelarna

Lägg ut mönsterdelarna på tygbitarna. Det här är ett exempel men du kan lägga ut dem på annat sätt så långe du lägger dem längs trådriktningen (samma riktning på tröjan som på kjolens mönsterdelar). Se till att fållens nederkant stämmer med kanten på det ribbstickade bandet. Nåla fast mönsterdelarna och klipp ut (fig. 5 and 6).

Lägg ut mönsterdelarna på tyget. Se till att fållens nederkant följer den ribbstickjade kantens.

Kjolens delar urklippta

Sy inprovningar

Vik, nåla och sy ihop inprovningarna på framstycket. Kom ihåg att sy ut sömmen förbi inprovningens slut. Sy overlock eller sick-sack över kanterna. Pressa sömmen mot utsidan (fig. 7a and 7b).

Vik, nåla och sy inprovningarna på kjolens framstycke

Kom ihåg att sy ut sömmen förbi inprovningens slut

Vik, nåla och sy inprovningarna på sidostyckena till kjolens baksida. Kom ihåg att sy ut sömmen förbi inprovningens slut. Sy overlock eller sick-sack över kanterna. Pressa ned sömmen fig. 8).

Vik, nåla och sy inprovningarna på sidostycken av kjolens basksida

Sy ihop delarna

Nåla och sy ihop sidostyckena med baksidans huvudstycke. Sy overlock eller sic-sack  över kanterna. Pressa sömmarna utåt (fig. 9).

Nåla och sy ihop bakstyckets delar

Lägg kjolens framstycke mot det ihopsydda bakstycket – rätsidas mot rätsida. Nåla och sy ihop. Sy overlock eller sick-sack över kanterna. Pressa sömmarna bakåt (fig. 10 and 11).

Kjolens framstycke och bakstycke sedd från insida och utsida (avig- och rätsida)

Lägg ihop delarna, rätsida mot rätsida, nåla och sy ihop

Sy linning

Mät och klipp till resårband efter ditt midjemått med några extra cm för att sy ihop kanterna. Lägg kanterna av resårbandet över varandra och sy ihop det till en ögla. Sy sick-sack eller overlock över kanterna (fig. 12).

Mät, klipp till och sy resårbandet till en ögla

Placera resårbandets ögla mot utsidan av kjolens överkant och nåla fast. Sy fast 1 cm från överkanten. Sträck ut både resårband och kjol medan du syr och använd sick-sack söm eftersom den ger mer stretch (fig.13).

Placera resårbandets ögla mot utsidan av kjolens överkant och nåla fast. Sy fast 1 cm från överkanten med sick-sack söm.

Pressa resårbandet uppåt så det bildar en linning. Kjolen är färdig (fig. 14).

Pressa resårbandet uppåt så det bildar en linning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.