Knäveck för bättre formade byxben

Jeans/byxor är på samma sätt som de flesta plagg sydda för att stå i (fig. 1). Att sy inprovningar vid knävecken är inte nödvändigt men det kan vara något du vill pröva. Det formar jeansen/byxorna något över böjd knän och gör att en del av överflödigt tyg försvinner från knävecket. Tjocka tygveck bakom böjda knän kan vara obekväma, särskilt på jeans som har ett tjockare tyg.

Jeans/byxor är på samma sätt som de flesta plagg sydda för att stå i.

Sätt på dig jeansen/byxorna och i sittande position markera var tygvecken bakom knäna är. Markera med en nål vid sidsömmen av benet (fig. 2).

Sätt på dig jeansen/byxorna och i sittande position markera var tygvecken bakom knäna är.Ta av dig jeansen/byxorna och vänd dem ut-och- in. Låt nålen som markera vecket plats sitta kvar.  Du ska nu mäta ut var vecket ska sitta. Om du har lika långa ben är det bara nödvändigt att använda mått från ett byxben men om du har olika långa ben måste du mäta varje byxben för sig. Du gör likadant när du syr vecket. Det är bara mätningen som måste göras var för sig (fig. 3).

Ta av dig jeansen/byxorna och vänd dem ut-och- in. Låt nålen som markera vecket plats sitta kvar.

Använd byxbenens baksida. Använd ett måttband och mät längden från byxbenets nederkant upp till platsen du markerat med nålen. Mät sedan ut samma höjd på byxbenens insida vid sidsömmen och markera. Mät också ut och markera samma höjd mitt på byxbenens baksida (fig. 4 och 5).

Mät längden från byxbenets nederkant upp till platsen du markerat med nålen. Mät sedan ut samma höjd på byxbenens insida vid sidsömmen och markera.

Mät också ut och markera samma höjd mitt på byxbenens baksida.

Använd en linjal och sykrita och dra ett rakt streck från nålmarkeringen i yttersidan till nålmarkeringen på byxbenets insida. Använd mittenmarkeringen som guideline för att justera linjen om det behövs. Kontrollera att markeringen är rak och ligger i linje med jeansens/byxornas nederkant (fig. 6).

Använd en linjal och sykrita och dra ett rakt streck från nålmarkeringen i yttersidan till nålmarkeringen på byxbenets insida.

Upprepa proceduren på baksidan av det andra byxbenet så du har linjer markerade mitt över knävecket på båda byxbenens baksida. Använd den markerade linjen som guideline och nyp ihop tyget till ett cirka 1 cm brett veck. Nåla fast (fig.7).

Använd den markerade linjen som guideline och nyp ihop tyget till ett cirka 1 cm brett veck. Nåla fast.

Kontrollera att du inte nålat fast tyg från byxbenens framsida. Du vill inte att framsidans tyg ska fästas i den inprovning du ska sy. Rita ut hur den markerade linjen och därmed vecket ska smalna av mot sidsömmarna. Börja cirka ½ cm in från sidsömmen på vardera sidan av byxbenet. Du har nu markerat ut den linje du ska sy efter (fig. 8).

Rita ut hur den markerade linjen och därmed vecket ska smalna av mot sidsömmarna.

Vik jeansen/byxorna på ett sådant sätt så du kan mata det genom symaskinen. Sy fast. Om du har problem att sy på symaskin kan du välja att sy för hand. Använd små stygn som klarar påfrestning (fig. 9).

Sy inprovningen (vecket).

Vänd jeansen/byxorna så de har rätsidan ut och pressa sömmen. Inprovningen ger en svag men synlig böjd form till byxbenens knäparti (fig. 10).

Vänd jeansen/byxorna så de har rätsidan ut och pressa sömmen.

2 Responses to Knäveck för bättre formade byxben

 1. Tilda skriver:

  Bra guide! Är det någon som har tips på hur man gör om man efter det sydda vecket ska sy in extra tyg, på längden, tvärs över knävecket?

  • susanne skriver:

   Menar du tvärs över knäet – horisontellt – på framsidan av byxan?
   Det är inget vi har prövat så det här är bara en gissning (hur vi förmodligen skulle gå till väga för att testa det). Så det kan bli helt käpprätt fel! Svårt att sdia om sådant 🙂

   Jag skulle testa att använda den urklippta biten från baksidan av byxan (halvmånen du klippte bort när du gjorde vecket) och använda som mönsterdel för inlägget fram. Kom ihåg att lägga till sömsmån som du viker in på biten du ska sy in + att inte klippa ut hålet totalt utan att lämna tyg som du kan sy fast inlägget på.
   Sy fast den ungefär som du gör med inprovning bak på jeans
   http://fashionfreaks.se/images/jnsi4sv.gif
   och
   http://fashionfreaks.se/images/jnsi5sv.gif

   Viktigt att komma ihåg om du testar är att det aldrig – ALDRIG – behövs så stora ingrepp som man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.