Testa mönstret genom att sy ett provplagg

Sidor att läsa innan du använder våra mönster:

Sy provplagg och anpassa mönster

Det finns många anledningar till att sy ett provplagg och även om det kan vara tröttsamt och ofta tråkigt, blir slutresultatet ett mönster anpassat till just dig som går att använda till mängder med olika plagg.

Vilket tyg du syr ditt provplagg av beror på vilket sorts tyg du tänker sy det färdiga plagget i. Det går inte att sy en provkjol i elastiskt tyg om du tänker sy den färdiga kjolen i ett oelastiskt. Det är bara
bortkastad tid

Provkjol med utritade ändringar i svart märkpenna

Provplagg ger dig en chans att se hur det färdiga plagget kommer att sitta på dig. Är det rätt storlek? Är längden den du vill ha? Behöver du göra några ändringar? Tänk på vilket sorts tyg du ska sy det färdiga plagget i. Ska du sy en tjock fordrad jacka? Då behöver du ta hänsyn till båda tygens tjocklek och göra provplagget litet större.

Det är bäst att sy provplaggen av det billigaste tyg du kan hitta. Leta bland stuvbitarna, reatyger och utförsäljning hos din lokala tygaffär. Det behöver inte vara snyggt, leta efter oblekt bomullstyg och stretchigt T-shirts tyg (i Sverige kan du gå till IKEA där de säljer oblekt bomullstyg på rulle för 20 kronor metern, vilket är nästan oslagbart och fungerar perfekt). Du kan också använda gamla utslitna lakan.

Leta efter ett vitt eller ljust tyg. Då kan du använda markerings- eller tuschpenna och markera ut dina ändringar direkt på tyget, så du ser var du behöver ändra när du tar av provplagget.
Provbyxa med utritade ändringar i märkpenna Ditt provplagg behöver
inte vara snyggt sytt eller tillklippt. Strunta i fållar och fickor. Däremot behöver du sy i dragkedjor när du syr provplagg till byxor eller kjolar som ska ha sådana. Märk ut platser där du vill ha fickor och knappar medan du har provplagget på dig. Om du behöver ändra placeringen av t.ex. en dragkedja markera det samtidigt. Var noga med att kolla hur du ser ut i en stor spegel. Det räcker inte att bara kika ner på sig själv. Kontrollera också att du använder samma underkläder under provplagget som du tänker ha till det färdiga plagget om du syr något speciellt.

När du provat färdigt kan du peta isär provplaggets tygstycken och göra de tänkta ändringarna. För över ändringarna antingen på ditt pappersmönster eller, om de är många och stora, klipp ut nya mönsterstycken. Du kan också använda tygstyckena från provplagget.

Ibland behöver du sy om provplagget några gånger innan du hittar en lösning som passar dig.

Ge inte upp! Det kommer att vara värt besväret när du har ditt perfekta mönster.

2 Responses to Testa mönstret genom att sy ett provplagg

  1. Sharelyn skriver:

    Are seam allowances present on the patterns, or do I needs to add them to the patterns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.