Accessoarer – stickade eller sydda

Måttbaserade mönster

OBS! den här delen av Fashionfreaks innehåller instruktioner med direkt anknytning till accessoarerna. Allmänna stickinstruktioner hittar du under ”Introduktion till stickat”.

När det gäller de måttbaserade mönstren är det viktigt att komma ihåg att du inte använder ett pappersmönster som du gör när du syr plagg. Du kommer istället att använda en kombination av nedskrivna instruktioner, ibland tillsammans med illustrationer som förklaring till hur du ska sticka plagget.

Att skriva ner stickbeskrivningarna kräver en del grundläggande matematikkunskap. Du behöver ta reda på masktätheten på din stickning innan du kan översätta centimetermått till antal maskor och rader. Du hittar instruktioner till hur du gör detta på sidan ”Introduktion till stickat”. Du kanske också behöver använda instruktionen på sidorna under denna som till exempel förklarar utökning av maskor, avmaskning och annat som ändrar form på stickningen.

Du kanske hellre vill sy accessoarerna i tyg och instruktioner till hur du gör ett faktiskt pappersmönster för detta finns till alla plagg på under den här sidan.

Detta finns tillgängligt för varje plagg :

  • information om MÖNSTER (läs detta först).
  • sedan STICKBESKRIVNING som innehåller tips på hur du stickar plagget du gjort en nedskriven beskrivning till.
  • och slutligen PAPPERSMÖNSTER och SYINSTRUKTIONER som innehåller information om hur du översätter den information du har fått under de andra sidorna till ett tygmönster. Det kommer tillsammans med enkla syinstruktioner.
  • Vilka plagg du väljer att göra begränsas naturligtvis bara av din kunskap och din fantasi. Fashionfreaks tillhandahåller vad vi hoppas vara basplagg med de enklaste och mest användarvänliga instruktionerna. Det är för att vi hoppas att även nybörjare inom stickning och sömnad ska få en chans att skapa sitt eget plagg. Vår förhoppning är att det ska ge möjligheter för er att gå vidare och pröva mer komplicerade lösningar om ni så önskar.

Måttbaserade mönster som tillhandahålls under den här sidan:

BENVÄRMARE – De här benvärmarna är superenkla att göra. De kräver bara att du kan sticka rakt, kräver ingen formstickning och kan enkelt stickas i vilken storlek du vill. Du kan sticka delen på vanliga stickor eller på rundsticka. Med några små förändringar får du ett mönster som fungerar för sömnad om du föredrar detta.

ARMVÄRMARE – De här armvärmarna är egentligen förenklade torgvantar. De kräver bara att du kan sticka rakt, kräver ingen formstickning och kan enkelt stickas i vilken storlek du vill. Du kan sticka delen på vanliga stickor eller på rundsticka. Med några små förändringar får du ett mönster som fungerar för sömnad om du föredrar detta.

SCARVES/NACKVÄRMARE – Den här nackvärmaren har formen av en tub och är väldigt enkel att göra. Måtten du ska baserade den på kommer däremot att vara mer av en uppskattning. Den kräver bara att du kan sticka rakt, kräver ingen formstickning och kan enkelt stickas i vilken storlek du vill. Du kan sticka delen på vanliga stickor eller på rundsticka. Med några små förändringar får du ett mönster som fungerar för sömnad om du föredrar detta.

LÖSA ÄRMAR – De här lösa ärmarna är tänkta att användas som utomhusplagg och därför göras i tjockt varmt garn. De är lösa och enkla att sätta på under till exempel en väst då de är lättare att ta på än en jacka som kräver mer rörelse och kraft. De är relativt enkla att sticka men kräver en del enklare formstickning samt ett knapphål. Du hittar information om detta under den delen av Fashionfreaks som heter ”Introduktion till stickat”. Du kan välja att följa våra instruktioner och göra ett eget mönster eller använda ett av sömnadsmönstren du kan ladda ner från Fashionfreaks eller ett du har själv. Du hittar mer information om hur du översätter sömnadsmönster till stickat på sidan ”Översätta sömnadsmönster till stickbeskrivningar”. Med några små förändringar får du ett mönster som fungerar för sömnad om du föredrar detta.

TRATTFORMAD NACKVÄRMARE – UPPOCHNEDVÄNDBAR SCARVES – Den trattformade nackvärmaren är formad som ett stort timglas och går att använda uppåtvänd eller nedåtvänd. Vänd åt det ena hållet blir den en nack- och axelvärmare/miniponcho. Vänd åt det andra hållet blir den en nackvärmare med huva. Måtten du ska baserade den på kommer däremot att vara mer av en uppskattning. Den är något mer komplicerad att sticka men inte omöjlig för någon som är litet van. Det här plagget kan stickas båda på vanliga stickor och på rundsticka, i sin helhet eller i delar. Mönstret går också att använda för att sy plagget om du föredrar detta.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.