Jackor/byxor – snölås och dragskor för värme och funktion

Klicka här för att gå tillbaka till huvudsidan för enkla anpassningar

Snölås mot drag och kyla

Ett enkelt sätt att slipp kyla och drag är att sy snölås i kläderna.

Jacka med snölås i midja och ärmar I jackor syr du i ett tunnare, gärna vindtätt innetyg från midjan och neråt. Du avslutar med att sy i resårband så fållen i ”innejackan” smiter tätt kring dina höfter. På så sätt slipper du få in snö och kyla.
Samma metodNärbild på snölåsSnölås i byxbenen
är också användbar vid ärmarnas fåll och byxbenens nederkant. Ett annat sätt att få plaggen att sluta tätt är att göra en dragsko genom att sy band till en dragtunnel och trä en snodd genom denna.

Närbild av dragskoDragsko i jackans ärmar och midjaDragsko i byxbenen

Du kan använda en smal nylonsnodd eller en rund resårsnodd.

Dragsko för att hålla plagg på plats

En dragsko kan också användas för att hålla delar av plagg på plats. Om du t.ex. vill kunna dra upp ärmarna kan du sy i en dragtunnel runt jackans ärm strax nedanför armbågen.Sy ett band runt ärmen i lämplig höjd. För att få en tunnel måste du sy två sömmar utmed kanterna av bandet.Jackärm med dragsko sydd nedanför armbåge
Alternativt kan du sy bandet på jackans insida och stansa två hål in till tunnlarna från utsidan. Du kan använda små öljetter.Alternativt kan du sy bandet på jackans insida och stansa två hål in till tunnlarna från utsidan. Du kan använda små öljetter.Närbild av dragsko på insidan med öljetter

Dra snodden genom tunneln och låt de två ändarna sticka ut. Använd ett snoddlås till
ändarna. Nu kan du dra åt snodden och till exempel hålla fast ärmen ovanför armbågen. Jackärm fäst ovanför armbåge med dragsko

Ett bra sätt att slippa slita ut ärmens fåll när du kör rullstol ute i dåligt väder.

Ett annat sätt att dra upp ärmfållen är att sy en dubbeltunnel längs ärmens insida. Sy ett band med två tunnlar från handleden till armbågen. Låt tunnlarnas ändar vara öppna. Dra en snodd från armbågen ner till handleden i den ena tunneln. För över den i den andra tunneln och dra den från handleden upp till armbågen igen.

Dragsko längs jackans underärmSamma dragsko/ärm åtdragenNärbild av dragsko ed dubbla kanaler

Nu sticker snoddens två ändar ut bredvid varandra i höjd med armbågen. Genom att dra i dem och låsa dem med ett snoddlås rynkar du ärmen och kortar den. Ärmen blir kortare och du slipper slitage.

Bandtunnlar, snoddar och snoddlås är användbara när du vill kunna dra undan kläderna ibland och låta dem vara som vanligt andra gånger. De är enkla att sätta i och du kan använda dem i alla plagg.

Band, snoddar och snoddlås hittar du i välsorterade syaffärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.