Jeans/Byxor – syinstruktioner för högre bakstycke utan linning (NORMAL)

Använd dina mönsterbitar för att klippa ut anpassningsdelens tygbitar (fig.8). Observera att du ska lägga mittdelen av mönstret mot tygvikningen. Det gäller inte siddelen. Du behöver inte lägga till sömsmån eftersom detta är inkluderat i mönstret. När du klippt ut mönstret kommer du att ha tre tygbitar som ser ut som illustrationen nedan (fig. 9).  Mittdelen är dubbelt så stor som mönsterdelen eftersom den klipps mot tygvikningen.

Mönstret utlagt på dubbelvikt tyg med mittdelen mot tygvikningen. De utklippta tygbitarna för anpassningsdelen.

Nåla och sy ihop de tre tygbitarna på det sätt som visas I illustrationen nedan (fig.10).  Sidobitarna ska fästas mot mittdelen med tygbitarnas rätsida mot varandra. Sy overlock eller sicksack  över sömmarnas kanter. Vik ut den ihopsydda delen och använd ett strykjärn för att pressa sömmarna platt, vikta mot sidokanterna. Sy overlock eller sicksack över anpassningsdelens kanter som visas i illustrationen till höger nedan.

Nåla och sy ihop tygbitarna. Sicksacka sömkanten och pressa ut. Sicksacka runt hela anpassningsdelen.

Vik anpassningsdelen dubbelt och lägg den på ett tygstycke som också är dubbelvikt – tygvikning mot tygvikning. Använd anpassningsdelen och markera ut formen av övre kanten och sidokanterna på det nya tygstycket på det sätt som visas i de översta två illustrationerna nedan (fig.11).

Märk ut en linje som följer den övre kantens kurviga form ungefär 6 cm nedanför denna. Klipp ut delen på det sätt som visas i den två nedre illustrationerna nedan (fig. 11).  Den här tygdelen är din foderkant och kommer att tillsammans med anpassningsdelen att bilda ett snyggt bakstycke istället för linning.

Använd anpassningsdelens övre del för att märka, forma och klippa ur foderkanten.

Sy overlock eller sicksack över foderdelens sidokanter (fig. 12).

Sy overlock eller sicksack över foderdelens sidokanter

Vik upp den nedre delen av anpassningsdelen ungefär 1 cm. Gör detsamma med foderdelen. Pressa (fig. 13).

Vik upp den nedre delen av anpassningsdelen och foderkante ungefär 1 cm.

Nåla fast foderdelen på anpassningsdelen med rätsidan mot varandra och sy ihop i överkanten. Vänd delarna med rätsidan ut och pressa sömmen. Vik in 1 cm på sidokanterna av båda delarna och pressa (fig. 14).

Nåla och sy fast foderkanten rätsida mot rätsida. Vänd och pressa. Vik in och pressa 1 cm av sidokanterna.

Sy overlock eller sicksack runt kanterna i jeansens/byxornas urklippning (fig. 15).

Sy overlock eller sicksack runt kanterna i jeansens/byxornas urklippning.

Klipp små jack i hörnen av den urklippta delen av jeansen/byxorna. Det gör tyget mindre stelt och det blir lättare att sätta in den nya tygdelen (fig. 16).

Klipp små jack i hörnen av den urklippta delen av jeansen/byxorna.

Vik upp foderkanten och nåla fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna. Se till att anpassningsdelen passar in utan skrynklor och sneddragningar genom att nåla omväxlande till höger och vänster med jämna mellanrum. Du behöver troligen nåla och nåla om ett par gånger (fig. 17).

Anpassningsdelen nålas fast med rätsidan mot dig. Du har ju redan vikt in kanterna på anpassningsdelen och kommer nu att täcka kanterna (sömsmånen) i den utklippta sektionen med denna. Vik upp foderkanten och nåla fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna.

Fäst anpassningsdelen vid jeansen genom att sy fast den för hand som du kan se i illustrationen nedan (fig. 18). Sy fast anpassningsdelen på jeansen/byxorna för hand.

Medan foderkanten fortfarande är uppvikt, sy en sticksöm runt nederkanten och sidokanterna av anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar (fig. 19).

Sy en sticksöm runt nederkanten och sidokanterna av anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar.

Vik ner foderkanten och sy fast den mot anpassningsdelen med sticksömmar. Sy en sticksöm cirka ½ cm nedanför ovankanten och ytterligare en ½ cm över nedre kanten (fig. 20).

Vik ner och sy fast foderkanten på anpassningsdelen.

Sy fast foderkantens sidokanter  (fig. 21). Sy fast foderkantens sidokanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.