Jeans – syinstruktioner för bakstycke (NORMAL)

Använd dina mönsterbitar för att klippa ut anpassningsdelens tygbitar (fig.1). Observera att du ska lägga mittdelen av mönstret mot tygvikningen. Det gäller inte siddelen. Du behöver inte lägga till sömsmån eftersom detta är inkluderat i mönstret. När du klippt ut mönstret kommer du att ha tre tygbitar som ser ut som illustrationen nedan (fig. 2).  Mittdelen är dubbelt så stor som mönsterdelen eftersom den klipps mot tygvikningen.

Mönstret utlagt på dubbelvikt tyg med mittdelen mot tygvikningen.De utklippta tygbitarna för anpassningsdelen.

Nåla och sy ihop de tre tygbitarna på det sätt som visas I illustrationen nedan (fig.3).  Sidobitarna ska fästas mot mittdelen med tygbitarnas rätsida mot varandra. Sy overlock eller sicksack  över sömmarnas kanter. Vik ut den ihopsydda delen och använd ett strykjärn för att pressa sömmarna platt, vikta mot sidokanterna. Sy overlock eller sicksack över anpassningsdelens kanter som visas i illustrationen till höger nedan.

Nåla och sy ihop tygbitarna. Sicksacka sömkanten och pressa ut. Sicksacka runt hela anpassningsdelen.

Vik in alla anpassningsdelens kanter 1 cm och pressa dem noggrant (fig. 4). Här nedan kan du se hur anpassningsbiten ska se ut från avigan och rätsidan.

Vik in 1 cm av kanten. Färdigt anpassningsstycke från avig- och rätsidan.

Kanterna i den utklippta sektionen av jeansens bakstycke behöver hindras från att gå upp. Du gör detta genom att sy overlock eller sicksack över dem som i illustrationen nedan (fig. 5).

Sicksacka kanterna för sömsmån i den utklippta delen av jeansen.

Klipp små jack i hörnen på jeansens utklippta sektion (fig. 6). Det gör dem mindre stela och det blir lättare att sätta in anpassningsdelen.

Klipp små jack i hörnen av den utklippta delen.

Börja nåla fast anpassningsdelen på jeansen. Börja i nederdelens mitt och fortsätt ut mot sidorna och upp över övre delen. Se till att anpassningsdelen passar in utan skrynklor och sneddragningar genom att nåla omväxlande till höger och vänster med jämna mellanrum. Du behöver troligen nåla och nåla om ett par gånger medan du fäster anpassningsdelen och kortar linningen (se nedan).

Anpassningsdelen nålas fast på jeansen med rätsidan mot dig. Du har ju redan vikt in kanterna på anpassningsdelen och kommer nu att täcka kanterna (sömsmånen) i den utklippta sektionen med denna.  De enda bitarna av anpassningsdelen du behöver vika är sidokanterna eftersom de kan vara något långa för den utklippta sektionen (fig. 7 och 8).

Observera att linningen kommer att vara något lång och du har en bit av denna “över” I mitten. Fortsätt läsa för instruktioner om hur du kortar denna.

Nåla fast anpassningsdelen på jeansen.Vik in överflödig kantbit i sidorna.

Bakstyckets anpassning för NORMAL midja innebär att jeansen linning blir något kortare eftersom den sitter i en litet annorlunda vinkel. Du behöver därför korta den (fig. 9) genom att korsa ändarna. Dela linningen mitt bak. Klipp genom den mittersta delen av linningen om den är i en del.

Lägg linningens ändar över varandra och nåla ihop dem. Du kan behöva anpassa detta.

Klipp isär linningen mitt bak, lägg ändarna över varandra så de passar anpassningsdelen och nåla ihop dem.

När du vet hur mycket du behöver korta linningen för att passa anpassningsdelen, nåla upp en liten del av den övre delen av denna. Lämna linningens ändar ihopnålade så du kan sy dem på symaskinen. Sy sicksack över linningens ändar samtidigt som du syr ihop dem (fig. 10 och 11).

Nåla upp en liten del av linningen.Sicksacka över ändarna samtidigt som du syr ihop linningen.

Nåla fast anpassningsdelen vid jeansen igen. Var extra noga att delen passar in i den utklippta sektionen. Fäst anpassningsdelen vid jeansen genom att sy fast den för hand som du kan se i illustrationen nedan (fig. 12 och 13).

Nåla fast anpassningsdelen på jeansen igen.Sy fast anpassningsdelen för hand.

Du kan sy en sticksöm rund anpassningsdelen för att fästa den vid urklippningens sömsmån och göra den extra hållbar (fig. 14)

Sy en sticksöm runt anpassningsdelen för extra hållbarhet.

1 Responses to Jeans – syinstruktioner för bakstycke (NORMAL)

  1. Hanne Meyssen skriver:

    Hi

    I’m looking for the link for the pattern pieces so I can addapt my jeans because I’am in a wheelchair. Tx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.