VIKTIGT att läsa innan du anpassar skjortor/toppar

Passform och typ av skjortor/toppar att välja

När det gäller anpassning av kläder är det generellt viktigt att förstå att kvaliteten och passformen på utgångsplagget är avförande för resultatet. Illasittande kläder kommer inte att som ett mirakel sitta väl efter en anpassning. Märk dock att det ofta ger bättre resultat att anpassa plagg som är på gränsen till för stora. Prova skjortan/toppen i såväl stillasittande position som när du rullar eller rör dig som du gör till vardags.

Under den här delen av Fashionfreaks hittar du lösningar som kan användas både för sig själv eller i kombination med varandra. Vilken/vilka lösningar som passar dig beror på om du sitter mer eller mindre framåtböjd. Som du kan se i bilden långst till vänster i illustrationen nedan är plagg som finns att köpa anpassade efter en rak rygg. Ja egentligen är de nog anpassade till en rakt upp stående person.

Om du har en något framåtböjd sittställning innebär det ofta att din nacklinje blir längre och något böjd. Då kommer skjortor och toppar som finns på marknaden att glappa vid nacken på det sätt som visas på bilden i mitten nedan. Om du har kraftigare nack- och axelmuskler på grund av att du t.ex. kör manuell rullstol kommer du förmodligen ha samma problem med nacklinjen på inköpta plagg.

Om du har en halvmånformad sittställning där såväl nacklinjen som ryggen är böjd kommer det påverka såväl bakstyckets som framstyckets passform på köpta plagg. Det här är inte en så ovanlig sittställning som man kan tro. Många rullstolsanvändare sitter t.ex. med bäckenet lätt framåtskjutet i rullstolen för att få bättre balans.

Beroende av hur du sitter och hur din rygg- och nacklinje är formad kommer du behöva använda en eller flera anpassningar för att få en bättre passform.

 

Ordinär inköpt skjorta på kropp med rak rygglinje, böjd nacklinje samt böjd rygg. och nacklinje

 

Här nedan till vänster ser du hur en ordinär skjorta sitter på en person med något böjd nacklinje. Till höger ser du en anpassad skjorta på samma kroppsform. Anpassningen är visad på en skjorta med krage men kan göras också på andra sorters toppar.

 

Ordinär skjorta på en person med böjd nacklinje och därefter anpassad skjorta på samma person

 

Här nedan till vänster ser du hur en ordinär skjorta sitter på en person med böjd nack- och rygglinje. Till höger ser du en anpassad skjorta på samma kroppsform. Anpassningen är visad på en skjorta med krage men kan göras också på andra sorters toppar.

Ordinär skjorta på en person med böjd nack- och rygglinje och därefter anpassad skjorta på samma person

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.