VIKTIGT att läsa innan du anpassar jackor/tröjor

Passform och typ av jackor/tröjor att välja

När det gäller anpassning av kläder är det generellt viktigt att förstå att kvaliteten och passformen på utgångsplagget är avförande för resultatet. Illasittande kläder kommer inte att som ett mirakel sitta väl efter en anpassning. Märk dock att det ofta ger bättre resultat att anpassa plagg som är på gränsen till för stora. Prova jackan/tröjan i såväl stillasittande position som när du rullar eller rör dig som du gör till vardags.

Rullstolsanvändare kan ibland ha vidden på delvis andra platser än gångare. Här nedan ser du exempel på tre olika kroppstyper. Vi har kallat dem NORMAL, WIDE och ROUND när vi konstruerade byxanpassningar. Beroende av vilken kroppstyp du har behöver du hitta ursprungsplagg med en design som så bra som möjligt passar dig också utan anpassning.

Kroppstyper med olika vidd på mitten: NORMAL, WIDE och ROUND.

När det gäller jackor/tröjor har ofta rullstolsanvändare som sitter med en böjd rygg problem med passformen. Särskilt problematiskt är det om man har en böjd rygg och använder manuell rullstol. Ett av de få sätt att få en jacka/tröja att sitta kvar längs ryggen är förmodligen att fästa jackans nederkant i byxlinning eller dylikt. Rövas också en något större storlek.

Din jacka/tröja är en del av dig så tänk inte bara på funktion. Hitta gärna detaljer, skärningar som ger den design du gillar och dylikt. När man sitter i rullstol är man ofta väldigt synlig (även om omgivningen ibland låtsas vara blind). Varför inte passa på att bli sedd!

Verktyg som behövs

Du behöver sax och sprättare, billigt vitt bomullstyg utan stretch (finns i tygaffärer eller IKEA), måttband, linjal, märkpennor, märkkrita för tyg, knapp- och synålar, tråd, lämpligt tyg och en symaskin. Du kan ocksåp behöva annat som resår, säkerhetsnål eller hake och hyska beroende av vad du vill göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.