Jeans – gör ett mönster för bakstycke (NORMAL or WIDE)

OBS! Läs “VIKTIGT att läsa innan du anpassar byxor” för att bestämma vilken anpassning av bakstycket som passar dig bäst.

Det här mönstret används för att göra anpassningar av både ”NORMAL” och ”WIDE” sort. Mönsterdelarna för anpassningen till WIDE midja görs utifrån mönsterdelarna till NORMAL så du måste göra dessa först och sedan anpassa en av dem.

Normal midja

Mönsterdelarna görs utifrån formen på den övre delen av jeansens bakstycke (fig. 1). Börja med att ta bort öglorna för bälte på linningen. Om de är fastsydda tillsammans med linningen på byxorna eller om du vill ha kvar dem sprätter du upp den nedre sömmen som fäster dem vid byxorna och nålar upp dem på linningen (fig. 2). Då kan de sys fast senare.

Jeans bakstycke innan startBakstycke efter bältesöglorna tagits bort

Klipp ut den övre trekantiga delen av jeansens bakstycke. Var noga med att lämna 1 cm sömsmån kring kanterna av det urklippta hålet i jeansen (fig. 3 och 4).

Markera delen som ska klippas ut. Glöm inte sömsmån.Klipp ut den trekantiga delen.

Dela den urklippta tygbiten på mitten (fig. 5). Placera en av delarna på ett billigt bomullstyg. Märk ut den urklippta bitens form med sömsmån – 1 cm längs toppen, botten och sidan av biten – på bomullstyget. Dra en mittlinje uppåt på bomullstyget (följ den delade bitens höger kant, d.v.s. ursprungsbitens mitt), (fig. 6).

Markera mittlinje och klipp isär den urklippta delen av bakstycket.Markera sömsmån och dra en mittlinje.

Använd måttschemat för att se placering och storlek på din valda anpassning.

Måttschema för val och storlek av anpassning.

Märk ut placeringen av den vertikala inprovning efter angivelserna på måttschemat. Märk ut en rundad topplinje efter schemats måttangivelse. De tre översta bilderna nedan visar hur det ska se ut (fig. 7).

På den nedre vänstra bilden (fig. 7) visar hur du gör för att skapa en horisontell inprovning (i sidan). Den här inprovningen är nödvändig för att vinkla jeansen något framåt i sittande position. Du gör den horisontella inprovningen genom att märka ut en small trekantig bit på nedre delen av mönsterbitens sida. Börja 1 cm upp från den nedre delen av kanten och dra en svagt sluttande linje som slutar vid markeringen för vertikal inprovning. Den smala trekantiga biten markerad med grönt ska klippas bort. Kompensera att sidan på mönsterdelen kortats genom att göra den 1 cm högre på sidans överkant och rita om den övre böjda delen av mönsterdelen. Den nya markeringen ska sluta vid markeringen för vertikal inprovning.

Anpassa mönstret genom att skapa inprovningar och utöka övre delen.

Gör den vertikala inprovningen genom att markera en triangel vid markeringen för vertikal inprovning (fig. 7). Triangeln ska vara 1 cm bred vid mönsterdelens översida och avslutas med en triangelspets vid mönsterdelens nedre kant. Klipp bort triangelbiten och isär mönsterdelarna som visas i bilden längst ner till höger på illustrationen ovan.

Lägg mönsterdelarna på en ny bit av bomullstyg som på bilden nedan (fig. 8). Markera sömsmån genom att lägga till 1 cm runt alla sidor med undantag av den markerad för mittlinje (den mittersta mönsterdelen ska läggas mot tygvikningen när den klipps ut). Märk ut tygets trådriktning och ange mönsterdelarnas namn.

Illustrationen nedan till höger visar hur de färdiga mönsterdelarna för en anpassning after NORMAL midja ser ut.

Markera sömsmån och trådriktning. Klipp ut de färdiga mönsterdelarna för NORMAL midja.

Wide midja

Mönsterdelarna för WIDE midja görs genom att anpassa mittdelen av mönsterdelarna för NORMAL midja på det sätt som visas i bilden nedan (fig. 9). Det görs genom att lägga till en liten trekantig bit till högerkanten av mittdelen.

Anpassa mönstrets mittdel genom att lägga till en trekantig bit vid tygvikningen.

Lägg mönstret för NORMAL midjas mittdel på en ny bit bomullstyg. Markera över- och nederkanterna plus sidan exakt som ursprungsbiten. Lägg till en smal trekantig bit till den högra sidan av mönsterdelen (mittlinjen). Gör högersidan 1 cm bredare vid övre kanten och dra en lätt vinklad linje som slutar i en triangelspets vid mönsterdelens nedre kant. Klipp ut den nya mönsterdelen.

Mönstret för WIDE midja består av den här biten tillsammans med de sidodelen du redan har.

Så här (fig. 10) ser alla mönsterdelar till anpassningar av bakstycket för NORMAL och WIDE midja.

Alla mönsterdelar för NORMAL och WIDE midja

1 Responses to Jeans – gör ett mönster för bakstycke (NORMAL or WIDE)

  1. anita skriver:

    my husbund had a accident this february (2015). now im trying to adapt trousers to fit them for people with paraplegia.

    thank you very much for the instructions….
    Kind regards anita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.