Skjorta med hög böjd nacke och anpassad krage

OBS! Läs “VIKTIGT att läsa innan du anpassar skjortor/toppar” för att se vilken typ av anpassning som passar dig bäst. Märk också att den här anpassningen kan användas för andra toppar och jackor än bara skjortor.

Du behöver en skjorta eller annan top med krage (i något stor passform), en bit billigt bomullstyg till mönsterbit och tyg i matchande färg för själva anpassningen (fig. 1).

Skjorta sedd från fram- och baksida

Gör ett mönster för förlängd ok-del

Märk och klipp ut den inre delen av skjortans ok från bakstycket. Använd sömmarna som guide och lämna 1 cm sömsmån på innersidan. Klipp försiktigt. Du ska använda den urklippta delen som mall för ditt mönster  (fig. 2 and 3).

Märk och klipp ut den inre ok-delen med 1 cm sömsmån från bakstycket

 

Försiktigt utklippt ok-del och skjorta med urklippning

 

Klipp itu den utklippta ok-delen i två halvor. Placera den ena av dessa på bomullstyget och dra en ny del genom att lägga till 1 cm på topp, botten och sidan av den urklippta delen. Du ska inte lägga till något till mittkanten (centerkanten) av biten (fig. 4 and 5).

Klipp itu den utklippta ok-delen i två halvor

 

Lägg en av delarna på ett bomullstyg och märk ut ny form genom att lägga till 1 cm på topp, botten och sidan av delen – inte till centerkanten

 

Använd en linjal och märk ut en punkt cirka 2 cm upp från skulderbladets placering och en annan punkt cirka 3 cm upp från centerkanten. Använd placeringen av skulderblad och mittpunkt på den ursprungliga utklippta delen som guide. De här måtten är en uppskattning för att passa en skjorta, storlek medium. För större storlekar kan du behöva lägga till ytterligare 0,5 till 1 cm. För mindre storlekar kan du behöva dra ifrån 0,5 cm. Se illustration nedan (fig. 6) bild I och II.

Med du ursprungliga linjerna som guide dra en märklinje längs tippen och bind ihop de utmärkta punkterna (fig. 6 bild III).

Markera en punkt 1 cm in från centerkanten på mönsterdelens topp (0,5 cm för mindre storlekar). Använd en linjal och dra en vinklad linje från den markerade punkten ned till centerkantens bottenpunkt. Det här är din nya centerkant på mönstret (fig. 6 bild IV).

Klipp ut den markerade delen och lägg den på bomullstyg (fig. 6 bild V och VI).

Markera en ny topplinje efter de utmärkta punkterna över skulderblad och ryggens mitt. Markera en ny centerkant. Klipp ut en ny del efter markeringen

Lägg till 1 cm sömsmån på top, botten sida och centerkant av den nya delen  Klipp ut. Det här är din mönsterdel (fig. 7).

Lägg till 1 cm till top, botten, sidan och centerkanten på delen och klipp ut

Sy och sätt in den anpassade ok-delen

Lägg din mönsterdel på det tyg du valt för anpassningen. Klipp ut två tygdelar på det dubbelvikta tyget (fig. 8).

Lägg mönsterdelen på dubbelvikt tyg och klipp ut två delar

 

Du har nu två tygdelar. Lägg dem med rätsidorna mot varandra och sy ihop. Sy sick-sack eller overlock över kanten. Vik och pressa till sidan (fig. 9).

Sy ihop tygdelarna längs centerkanten med rätsidorna mot varandra. Sy sick-sack eller overlock över kanten

 

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter (fig. 10).

Sy sick-sack eller overlock runt anpassningsdelens kanter

 

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm och pressa (fig. 11).

Vik anpassningsdelens kanter in 1 cm och pressa

 

Om det är möjligt sy sick-sack runt tygkanterna i det utklippta hålet på skjortans bakstycke. Klipp små jack i hörnen på tygkanterna. Det skapar mer flexibilitet i skjortan när du ska sätta dit anpassningsdelen (fig. 12).

Sy sick-sack runt tygkanterna i skjortans utklippta hål och klipp små jack i hörnen

 

Börja nåla fast anpassningdelen från nederkantens mitt och arbeta dig runt det utklippta hålet till fastnålningen in på överkanten. Vik in ändarna under när du kommer till dem. Du kan behöva manipulera tygdelen något för att få den att passa. Du kommer se att det blir veck eller skrynkligheter på kragen eftersom anpassningdelen är något mindre än det ursprungliga oket. Innan du går vidare måste du därför anpassa kragen (fig. 13).

Nåla fast anpassningdelen. Börja från nederkantens mitt och arbeta dig fram och in på överkanten. Märk att anpassningdelen ska vara något mindre kragen

Anpassning av kragen

Klipp kragen mitt itu längs en linje mitt bak (fig. 14 and 15).

Klipp kragen mitt itu längs en linje mitt bak

 

Den ituklippta kragen

 

Undersök och lär dig hur kragen är konstruerad (fig. 16).

Undersök och lär dig hur kragen är konstruerad

 

Sprätta upp ungefär 1 cm av sömnen från den ituklippta kanten på kragens översta och understa söm (där ytterkragen och innerkragen möts) (fig. 17 bild I).

Klipp bort cirka 1 cm av innerkragens mitt kant längs ituklippningen (lämna ytterkragens del intakt) (fig. 17 bild II).

Vik in ytterkragens kanter på båda sidor ituklippningen så att de vikta kanterna möts i center av kragen (fig. 17 bild IV).

Sprätta isär ytterkrage och innerkrage vid ituklippningen. Klipp av 1 cm av innerkragen och vik in ytterkragens kanter så de möts

 

Handsy ytterkragens vikta kanter ihop. Använd små noggranna stygn i matchande tråd (fig. 18).

Handsy ytterkragens vikta kanter tillsammans med matchande tråd

 

Slutför ok-delens anpassning

Nåla färdigt anpassningdelens i skjortans utklippta hål (fig. 19).

Nåla färdigt anpassningdelens i skjortans utklippta hål

Handsy anpassningsdelen på plats (fig. 20).

saca20-sv

 

Skjorta före och efter anpassning (fig. 21).

Skjorta före och efter anpassning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.