Jackor/tröjor – anpassningar

OBS! Anpassningarna under den här sidan är INTE individuella anpassningar av färdigsydda plagg. De är generella anpassningar för att passa en sittande position och för att skapa varmare kläder. Läs instruktionerna under ”VIKTIGT att läsa innan du anpassar jackor/tröjor” innan du börjar.

Entrésida för anpassningar av jackor/tröjor

Resultatet av en anpassning blir egen beroende den typ av jacka/tröja du anpassar och kvaliteten på denna. Generella mönsterdelar existerar inte eftersom varje mönsterdel måste utformas utifrån det plagg du tänker anpassa. Måtten är till för vägledning. Du kanske har tur och lyckas vid ditt första försök men du kan också behöva testa dig fram för att hitta den anpassningsutformning som passar din kropp. Du kan också behöva prova olika modeller och storlekar.

Anpassningarna till jackor/tröjor är delvis av en annan sort än de vi har beskrivit för byxor. Orsaken är att vi under en lång tid gjorde ett otal försök att anpassa framför allt utejackor. Trots alla de lösningar vi prövade hittade vi inte en lösning som var bra nog. Istället landade det i halvtaskigt fungerande plagg med mycket komplicerade instruktioner. Vi fick tänka om helt enkelt.

Istället för att ge förslag på ändringar som skapar rörlighet i färdigsydda jackor/tröjor har vi valt att se problemet som att det handlar om värme. De ändringar som i dagsläget är på väg upp på den här sidan handlar därför om att förändra färdigsydda plagg så de genererar mer komfort och värme för användaren. Vi håller också på att utveckla anpassade stickmönster samt beskriva kombinationer av plagg som kan köpas eller göras och tillsammans fyller funktionen av jackor/tröjor.

Alla våra anpassningar är gjorda så enkelt som möjligt. En del anpassningar passar vissa personer och andra anpassningar gör det inte. Du behöver förmodligen pröva dig fram för att hitta den rätta kombinationen för just dig.

Typer av anpassningar för jackor/tröjor som tillhandahålls här

JEANSJACKA MED FLEECE FODER:

Syftet med den här anpassningen är att slå ihop en vanlig jeansjacka och en enkel fleece tröja med dragkedja till en tjockare, varmare jacka.

MÖNSTER TILL ATT FODRA TRÖJOR FÖR ATT LÄTT TAS PÅ ELLER SKYDDA MOT VIND

Tröjor som fodras med satintyg eller annat glatt fodertyg blir lättare att ta på. De sitter också bättre över undertröjor eller andra inomhuskläder eftersom det glatta fodertyger inte fastnar och dras med upp när du rör dig.

För att fixa ett plagg som häller värmen kan du välja att köpa ett vindtätt tyg och använda som foder. Sådana tyger är i regel rätt dyra men det kan vara en bra investering om du lätt blir kall. Vindtäta tyger hittar du i affärer och internet-butiker som säljer tyg till aktiva ute- och sportkläder.

Vi har här instruktioner till två olika sorters tröjor. För både gäller dock att du måste skapa ett mönster som passar din inköpta tröja. Mönsterinstruktionerna till båda tröjorna finns på den här sidan

SYINSTRUKTIONER TILL ATT FODRA TRÖJA MED DELAT FRAMSTYCKE

SYINSTRUKTIONER TILL ATT FODRA TRÖJA MED HELT FRAMSTYCKE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.