Jackor/byxor – dragkedjor för snabb av- och påklädning.

Klicka här för att gå tillbaka till huvudsidan för enkla anpassningar

Viktigt att veta om dragkedjor

Tänk efter noga innan du sätter i dragkedjorna. Dragkedjor finns i olika tjocklekar och i såväl plast som metall. Dels ska kedjan tåla användningen, dels ska du inte känna obehag av den.

Dragkedjor finns också med olika öppningar. Ibland kan det löna sig att ha en dragkedja som kan delas helt. En delbar dragkedja utmed hela kjolens längd gör det möjligt att dela kjolen helt och lämna den i rullstolen när du flyttar över till någon annan sittplats.

Tvåvägsdragkedjor kan också vara nyttiga om du vill kunna dela dem eller öppna dem från båda håll.

Glöm inte att fundera ut det bästa hållet för öppningen, så att dragkedjan verkligen öppnar upp plagget på det sätt du tänkt.

Dragkedjor i jackor

Ett sätt att göra det enklare att ta av och på jackor av anoraks-typ är att sy i dragkedjor i sidsöm och söm i ärm. Jacka med dragkedja under ärmhål

Beroende av hur lång öppning du behöver kan du göra dragkedjan olika lång.
Jacka med dragkedja utmed hela sidsömmen och hela ärmsömmen
Enklast är det att ta på en anoraksjacka med dragkedja som börjar vid armbågen i sömmen på jackärmens undersida, följer denna upp till ärmhålet och därefter löper längs sidsömmen till jackans fåll.

Jacka med dragkedja i sidsömmen
Du kan naturligtvis också sätt i Jacka med dragkedja i hela sidsömmen och ärmhålet
kortare dragkedjor: i sidsömmarna eller en kortare bit från ärmsöm till sidsöm
över ärmhålen.

Dragkedjor i byxor

På samma sätt kan du sätta dragkedjor i byxbenens yttersömmar, antingen hela vägen eller från knävecket och upp till midjans linning.

Byxa med dragkedja utmed hela byxbenet
Byxa med dragkedja från midjan till knät

OBS! Dragkedjor i sidorna på färdigsydda plagg var ett försök till anpassning som inte blev lyckat på grund av kvaliteten av dessa (gäller särskilt jeans). Om du behöver dragkedjor i sidorna rekommenderar vi att du syr byxor från vårt grundmönster.

Du kan naturligtvis pröva hur det fungerar för dig. Beroende av hur noggrann/duktig du är och byxornas kvalitet kan resultaten variera. För instruktioner om hur du syr i  dragkedjor i sömmar se instruktioner om dragkedjor i kjol utan stretch. Att sätta i dragkedjor i sidsömmarna på byxor görs på samma sätt som det görs i sidsömmar till kjol.

Klicka här för att gå direkt till instruktioner hur du syr i dragkejdor i sidsömmar (non stretch kjol).

Dragkedjor i kjolar

Kjolar kan delas på liknande sätt med dragkedja.

Exempel på var du kan sätta i dragkedjor i kjolar det finns i de här syinstruktionerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *